AstraZeneca-vaccin voorlopig enkel voor 56-plussers

België dient het AstraZeneca-vaccin tegen COVID-19 de komende vier weken enkel nog toe aan mensen van 56 jaar en ouder. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid woensdagavond beslist tijdens een interministeriële conferentie, bevestigt het kabinet van federaal minister Frank Vandenbroucke (Vooruit).

De beslissing komt er na onderzoek van het risicobeoordelingscomité (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA. Dat concludeert dat de combinatie van bloedstolsels en een laag aantal bloedplaatjes een bijwerking kan zijn van het AstraZeneca-vaccin, zij het een zeer zeldzame.

Het EMA kon nog geen specifieke risicofactoren ontdekken, maar de meeste gevallen van de zeldzame bijwerking deden zich wel voor bij vrouwen jonger dan 60. Verschillende andere Europese landen beslisten de voorbije dagen al om het AstraZeneca-vaccin voor te behouden voor 55- of 60-plussers, het Verenigd Koninkrijk besliste vandaag/woensdag na onderzoek van geneesmiddelenregulator MHRA om iedereen jonger dan 30 jaar een alternatief vaccin aan te bieden waar mogelijk.

Voor België betekent de beslissing concreet dat mensen jonger dan 56 die de komende vier weken gevaccineerd zouden worden met AstraZeneca, een ander vaccin zullen krijgen, leggen de ministers van Volksgezondheid uit in een mededeling. Het gaat om een "klein aantal personen", die nu een prikje met het vaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna zullen krijgen. Voor mensen van 56 jaar of ouder verandert er niets. De beslissing heeft bovendien geen impact op het ritme van de vaccinatiecampagne, omdat die momenteel gericht is op 65-plussers, klinkt het.

Voor 56-plussers zijn de aantoonbare voordelen van het AstraZeneca-vaccin - het voorkomen van hospitalisatie en overlijden door COVID-19 - "zonder twijfel veel hoger dan de gevolgen van de zeldzame nevenwerkingen", verklaren de gezondheidsministers hun beslissing. Onder de 56 jaar zijn de voordelen van het vaccin ook belangrijk, "maar aan deze leeftijdsgroep kunnen ook Pfizer en Moderna en binnenkort ook JJ worden toegediend", klinkt het in de mededeling. De leveringen van die vaccins zullen vanaf mei ook toenemen, en de verhouding tussen voordelen en risico's "lijkt voor deze jongere groep beter met deze vaccins".

Voor wie jonger is dan 56 en al een eerste keer geprikt is met AstraZeneca en in principe dus nog een herhalingsintenting moet krijgen, is nog niets beslist, omdat er nog geen uitsluitsel is over het risico op zeldzame tromboses na een tweede dosis. Een en ander zou in de komende weken duidelijk moeten worden. Dan komen er wellicht meer gegevens uit het Verenigd Koninkrijk, verwachten de ministers van Volksgezondheid. Daar zijn intussen al 18 miljoen mensen gevaccineerd zijn met AstraZeneca.

De beslissing geldt voorlopig voor vier weken. Daarna evalueert de interministeriële conferentie opnieuw. Op basis van eventuele nieuwe wetenschappelijke inzichten, maar ook van andere factoren zoals leveringsproblemen of epidemiologische omstandigheden, kunnen de maatregelen herbekeken worden, klinkt het. België vraagt het EMA via de Europese raad van ministers van Volksgezondheid alvast om een meer gedetailleerde analyse van de voordelen en risico's van het AstraZeneca-vaccin per leeftijdscategorie, en om meer duidelijkheid over het risico na een tweede dosis.

AstraZeneca zelf benadrukt woensdagavond dat noch de Britse noch de Europese autoriteiten een definitieve oorzaak voor de tromboses in combinatie met lage bloedplaatjes kon aanwijzen, en dat ze het enkel hebben over een "mogelijke link" met het vaccin. "Globaal gezien herbevestigen beide onderzoeken dat het vaccin een hoge mate van bescherming biedt tegen alle ernstige gevolgen van COVID-19 en dat die voordelen veel groter zijn dan de risico's", zegt het farmabedrijf in een mededeling. AstraZeneca werkt samen met de regulatoren om de bijsluiter aan te passen en onderzoekt zelf ook de individuele gevallen en de mogelijke mechanismes die de "extreem zeldzame gebeurtenissen" kunnen verklaren, klinkt het.

Eurocommissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides roept de 27 lidstaten op twitter intussen op om de aanpak van het AstraZeneca-vaccin te coördineren. "De ervaring met AstraZeneca toont aan dat ons systeem van geneesmiddelenbewaking werkt. Maar het is essentieel dat we een gecoördineerde aanpak hebben in de hele EU", klinkt het. "We moeten met één stem spreken om het vertrouwen van het publiek in de vaccinaties te versterken. Onze beslissingen over de uitrol van vaccins moeten gebaseerd zijn op wetenschap, met focus op de veiligheid van de burgers." De Cypriotische heeft die boodschap woensdagavond ook overgemaakt tijdens een digitaal overleg met de 27 ministers van gezondheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.