AstraZeneca Foundation reikt jaarlijkse prijzen uit aan wetenschappelijke onderzoekers

De AstraZeneca Foundation heeft vandaag zijn jaarlijkse prijzen uitgereikt. De drie laureaten krijgen de onderscheiding voor hun onderzoek naar de identificatie van auto-antilichamen die nierziekten veroorzaken, naar een betere evaluatie van stressfactoren op het werk en naar de verbetering van de levenskwaliteit bij ouderen met leeftijdsgebonden aandoeningen.

Elk jaar reikt de AstraZeneca Foundation prijzen uit aan wetenschappers die onderzoek uitvoeren in domeinen met een sterke maatschappelijke impact, zoals gezondheid op het werk, veroudering, en in de toepassing van vernieuwende technieken voor behandelingen op maat van de patiënt. 

De eerste laureaat is professor Els Clays van de Universiteit Gent. Zij doet onderzoek naar welzijn en gezondheid op het werk. Een van haar doelstellingen is om de werkomgeving te verbeteren door aanbevelingen op te stellen voor bedrijven en instellingen, en om werknemers individueel hulp te bieden. Samen met haar team heeft deze onderzoekster meerdere studies uitgevoerd, waaruit gebleken is dat bepaalde stressfactoren het cardiovasculaire risico verhogen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de zware en herhaalde lichamelijke inspanningen die eigen zijn aan bepaalde beroepen, zoals die van verpleegkundigen en arbeiders.

Ook professor Johann Morelle aan de UCLouvain ontving een prijs. Hij doet onderzoek naar chronische nieraandoeningen. Het onderzoek is specifiek gericht op één daarvan, namelijk extramembraneuze glomerulopathie. Mensen met die auto-immuunziekte maken antilichamen aan tegen hun glomeruli, de 'filters' in de nieren. Deze ziekte kan veroorzaakt worden door verschillende antilichamen, die verschillende doelwitten (antigenen) herkennen. 

Morelle, die samen met Amerikaanse en Franse onderzoeksteams bijgedragen heeft aan de identificatie van die schadelijke auto-antilichamen, ontwikkelt aan het Instituut De Duve een innoverend onderzoeksprogramma.

De derde laureaat is professor Charlotte Beaudart van het Institut Narilis van de universiteit van Namen. Zij is een van de pioniers in het onderzoek naar de invloed van sarcopenie op het dagelijkse leven. Deze met veroudering samenhangende aandoening veroorzaakt een geleidelijk verlies van spiermassa en -kracht.

Samen met haar team heeft Beaudart eerst een 10 jaar durende cohortstudie (SarcoPhAge) uitgevoerd, waarin 530 patiënten van 65 jaar of ouder jaarlijks gevolgd werden in Luik. Deze studie heeft 15 wetenschappelijke publicaties opgeleverd die medische teams meer inzicht geven in de progressie van de aandoening. 

De selectie van de drie laureaten ligt in handen van een onafhankelijke jury die aangeduid wordt door het Fonds National de la Recherche Scientifique (FNRS) en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Elke laureaat ontvangt 25.000 euro.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.