Artsen en politie bovenaan bevolkingsvertrouwen (enquête)

Ook in Duitsland prijken artsen bovenaan als vertrouwenspersonen van de bevolking. Volgens een Forsa-enquête geniet alleen de politie hetzelfde vertrouwen. Ver achteraan in de ranglijst van instellingen: de overheid. Forsa is het instituut voor opinieonderzoek.

Volgens de enquête hebben de Duitsers het meeste vertrouwen in artsen en de politie, en het minste in sociale media en reclamebureaus. Dat is het resultaat van de periodieke "Institutional Ranking", een onderzoek dat  werd gepubliceerd door Forsa in opdracht van het blad "Stern", RTL en ntv. Voor dit onderzoek werd aan 36 instellingen uit de politiek, het bedrijfsleven en de samenleving gevraagd of burgers veel vertrouwen in hen hebben.

Artsen (81 procent), de politie (81 procent) en universiteiten (73 procent) blijven bovenaan de lijst staan. Ze worden gevolgd door het Federale Constitutionele Hof of Bundesverfassungsgericht (74 procent, een stijging van vier punten) en de rechtbanken in het algemeen (71 procent, een stijging van drie punten). De sterkste stijging van zeven procentpunten werd genoteerd door de Duitse strijdkrachten, waar 53 procent van de Duitsers veel vertrouwen in heeft.

Slechts 20 procent stelt vertrouwen in kanselier
De reputatie van sociale media werd voor het eerst onderzocht en kwam samen met reclamebureaus op de laatste plaats in de ranglijst. Slechts drie procent van de Duitsers heeft veel vertrouwen in elk van deze media.

De andere media presteren beter: radio 50 procent, pers 41 procent en televisie 27 procent.

Volgens de enquête is er minder vertrouwen in de centrale politieke instellingen op federaal niveau dan vorig jaar. Slechts 20 procent heeft veel vertrouwen in de bondskanselier (min 13 punten). Het verlies aan vertrouwen in de federale regering als geheel is net zo groot: ze landt op  21 procent. Het vertrouwen in de Bondsdag -het Duitse parlement, red.- daalde ook met vijf punten naar 32 procent. De politieke partijen worden door 13 procent vertrouwd - een daling van vier procentpunten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.