Apenpokken - Tweede geval bevestigd in België (Van Ranst)

Er is in België een tweede geval van het apenpokkenvirus gediagnosticeerd. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst op Twitter. Het gaat om een staal van een man uit Vlaams-Brabant.

De man is niet ernstig ziek, zegt Van Ranst. Zijn besmetting is aan het licht gekomen doordat hij de kenmerkende blaasjes en bobbeltjes op zijn handen had. 

Donderdagavond raakte bekend dat er een eerste besmetting was vastgesteld in België. De man uit Vlaams-Brabant heeft wellicht een link met die eerste patiënt: ze waren op hetzelfde feestje. De link moet wel nog verder worden onderzocht.

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde liet weten dat op basis van de huidige gegevens de kans klein lijkt dat het virus zich onder de brede bevolking verspreidt. "Als wetenschappers en arts zijn we op onze hoede en houden we het verloop nauwlettend in de gaten." 

Experts van de verschillende overheden zullen vrijdag samenkomen om in een Risk Assessment Group (RAG) te overleggen over een Belgische aanpak tegen een verdere verspreiding van het apenpokkenvirus. Dat overleg zal rond de middag plaatsvinden.

Bij apenpokken heeft de patiënt griepsymptomen en kenmerkende huiduitslag, in het gezicht maar ook op andere delen van het lichaam. Het virus was eerder al opgedoken in het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal, Italië, Zweden, Canada en de Verenigde Staten. Tot nu toe kwam het vooral in Centraal- en West-Afrika voor.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.