Antimalariamiddel blijkt effectief tegen andere parasitaire ziekte

Antimalariamiddelen zijn ook effectief tegen schistosomiasis, op malaria na de dodelijkste parasitaire ziekte ter wereld. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen.

Het ITG spreekt van een "veelbelovend behandelingsalternatief voor een verwaarloosde tropische ziekte". Schistosomiasis wordt veroorzaakt door een parasitaire worm die vrijkomt uit zoetwaterslakken. Jaarlijks zijn er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 200 tot 250 miljoen besmettingen, met 200.000 doden tot gevolg. Kinderen zijn extra vatbaar voor de aandoening. 

Besmettingen gebeuren meestal in arme bevolkingsgroepen op het platteland van Sub-Saharaans Afrika. Als de ziekte onbehandeld blijft, kan de infectie de longen, lever, milt, blaas en darmen aantasten. Levensgevaar bestaat er meestal niet. 

"Tot nu toe berustte de behandeling op één medicijn, praziquantel", meldt het insitituut. "Door het massale gebruik is het middel gevoelig geworden voor resistentie. Om in dringende behoefte aan alternatieve geneesmiddelen te voorzien, identificeerden onze onderzoekers de combinatie van twee medicijnen: artesunaat en mefloquine, een veelgebruikte behandeling voor malaria."

Er werd een klinische studie uitgevoerd bij 718 kinderen op basisscholen in het noorden van Senegal, waar schistosomiasis veel voorkomt. De studie werd uitgevoerd in samenwerking met het Instituut voor Gezondheidsonderzoek, Epidemiologische Surveillance en Training (IRESSEF) in Dakar, Senegal. 

"Onze resultaten tonen aan dat de antimalariacombinatie veilig is voor de behandeling van schistosomiasis én even effectief is als praziquantel", weet professor Emmanuel Bottieau. "Dit opent perspectieven voor een tweedelijnsbehandeling of voor co-infecties met malaria, een veelvoorkomend probleem in Afrikaanse landen."

Schistosomiasis is door toerisme niet meer beperkt tot de (sub)tropische gebieden. "Het blijft een van de top vijf ziekten waarom reizigers na hun reis een bezoek brengen aan de reiskliniek van het ITG", besluit het Instituut. "Mensen raken besmet door te baden, spelen of wassen in zoet water."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.