Antigifcentrum ontving in 2023 op twee na hoogste aantal oproepen

Met 63.726 oproepen heeft het Antigifcentrum afgelopen jaar het twee na hoogste aantal oproepen ontvangen in zijn zestigjarige geschiedenis. Enkel in het coronajaar 2020 en in het jaar van de dioxine/coca-colacrisis (1999) kreeg het Centrum meer oproepen. Dat blijkt uit het jaarverslag.

Er werden in 2023 56.262 oproepen voor effectieve blootstellingen genoteerd, naast 7.464 oproepen met vragen voor informatie. Het totale aantal oproepen ligt daarmee 3,3 procent hoger dan in 2022.

Blootstellingen aan geneesmiddelen blijven het meest frequent. Er belden vorig jaar een recordaantal mensen, goed voor 24.701 oproepen en 25.060 slachtoffers. Het gaat om een stijging met vijf procent in vijf jaar.

Opnieuw staat paracetamol op nummer één met 2.427 oproepen en 2.443 slachtoffers in 2023. Het product is bij normaal gebruik (maximaal 4 gram per dag, red.) op zich veilig en daarom verkrijgbaar zonder voorschrift, maar kan bij overdosering de lever aantasten. Verder wijst het Antigifcentrum op een opvallende stijger: antidepressiva. Zo waren er 1.980 oproepen en 1.993 slachtoffers, bijna een vijfde meer dan het jaar ervoor.

Ook was er vorig jaar opnieuw meer blootstelling aan chemische producten, waaronder de grootste groep schoonmaak- en onderhoudsproducten betreft. Na enkele jaren van daling, steeg het aantal oproepen hiervoor met 8,1 procent tegenover 2022 tot 11.485 oproepen. Bleekwater was het product waar het meest voor werd gebeld.

Ook dierenliefhebbers weten steeds vaker de urgentielijn van het Antigifcentrum te vinden. Dat aantal is op vijf jaar tijd met 36 procent gestegen. Opvallend vaak wordt gebeld voor vergiftiging van honden na het eten van chocolade. Afgelopen jaar ging het om 542 oproepen voor 570 honden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.