Amerikaanse regering vraagt opschorting van abortuspilverbod

De Amerikaanse regering heeft een hof van beroep aangegrepen om het door een federale rechtbank in Texas opgelegde abortuspilverbod op te schorten. Het vonnis is "uitzonderlijk en ongezien", zeggen de advocaten van de regering.

Rechter Matthew Kacsmaryk schorste vrijdag de vergunning die de geneesmiddelenwaakhond FDA in 2000 al gaf aan de abortuspil mifepristone. In een zaak aangespannen door tegenstanders van abortus oordeelde hij, tegen de wetenschappelijke consensus in, dat er onvoldoende rekening werd gehouden met de gezondheidsrisico's. De schorsing gaat eind deze week in.

De Amerikaanse regering vraagt een hof van beroep nu om het vonnis van Kacsmaryk op te schorten tot de zaak in beroep is behandeld. "Als het rechterlijke bevel van kracht wordt, zou het het wetenschappelijke oordeel van de FDA ondermijnen en vrouwen ernstige schade toebrengen, met name zij voor wie mifepristone een medische of praktische noodzaak is."

Bijna op hetzelfde moment als het vonnis in Texas velde een federale rechter in Washington een tegenstellend oordeel. Thomas Rice stelde dat mifepristone "veilig en doeltreffend" is en dat de toegang tot de pil verzekerd moet worden. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft aan Rice gevraagd hoe het zich kan schikken naar beide vonnissen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.