Amerikaanse autoriteiten keuren zelftest goed

In de Verenigde Staten heeft de geneesmiddelenwaakhond FDA voor het eerst het licht op groen gezet voor het op de markt brengen van een snelle zelftest om covid-19 op te sporen. Het gaat om een testkit van Lucira Health die binnen de 30 minuten resultaat geeft.

"De FDA heeft de eerste covid-19-test toegelaten die zelf wordt afgenomen en thuis resultaat geeft. Het is een belangrijke stap die ons engagement onderstreept om de toegang tot tests te vergroten", zo verklaarde het hoofd van de waakhond, Stephen Hahn.

De test van Lucira Health zal beschikbaar zijn op voorschrift voor personen ouder dan 14 jaar. Eén exemplaar kost minder dan 50 euro.

In april en mei had de FDA al bepaalde tests toegelaten waarbij thuis stalen worden afgenomen. Bij die testkits moesten de resultaten wel nog door geautoriseerde laboratoria worden verstrekt.

Dinsdag stond de teller van het aantal bevestigde besmettingen sinds het begin van de coronapandemie in de VS volgens de universiteit Johns Hopkins op 11,3 miljoen. Bijna 250.000 mensen bezweken er al aan covid-19.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.