Al meer dan dertig uitbraken van hondsdolheid in Europa dit jaar

België is sinds 2001 vrij van hondsdolheid, maar de voor mens en dier dodelijke ziekte is dichterbij dan velen denken. In Europa werden dit jaar al 32 uitbraken gemeld, voornamelijk Roemenië en Moldavië, en bijvoorbeeld in Turkije al 126. Het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) roept iedereen nogmaals op om de gezondheidsregels bij reizen met honden of katten te respecteren.

De oproep komt er naar aanleiding van de Werelddag tegen Hondsdolheid, die vandaag  aan zijn 17e editie toe is. Het FAVV maakt ervan gebruik om erop te wijzen dat er elk jaar nog tienduizenden mensen sterven aan de gevolgen van een besmetting, van wie 40 procent jonge kinderen. "Hondsdolheid (of rabiës) is een van de dodelijkste virussen ter wereld voor mens en dier. Eens je symptomen vertoont, is er geen behandeling meer mogelijk", luidt het.

Mensen kunnen het virus oplopen wanneer ze gebeten, gekrabd of gelikt worden door een besmet dier, bijna altijd een hond. En een dier dat besmet is, kan twee weken voordat het symptomen begint te vertonen al andere dieren of mensen besmetten. 

Net daarom is het belangrijk om dieren die meegenomen worden naar het buitenland of naar België gebracht worden, eerst te laten vaccineren. Dat is ook verplicht. "Indien het dier niet correct gevaccineerd werd, kan het simpelweg geweigerd worden aan de grens. Bij vermoeden van besmetting heeft men geen andere keuze dan het dier te laten inslapen", aldus het FAVV. 

"Dankzij de grote inspanningen in het verleden en een grote bewustwording van het publiek is ons land sinds 2001 vrij van hondsdolheid", zegt van zijn kant minister van Landbouw David Clarinval (MR). "We mogen dus geen enkel risico nemen, noch voor onze dieren, noch voor onze bevolking. Ik moedig alle burgers aan om de gezondheidsvereisten strikt na te leven."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.