Al bijna vijfhonderd burgers en organisaties ondertekenden charter Preventieplatform

In de Antwerpse gemeente Vorselaar hebben organisaties binnen en buiten de gezondheidszorg zaterdag officieel het charter van het Preventieplatform ondertekend in aanwezigheid van Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Door hun krachten te bundelen, willen ze constructief bijdragen aan een sterk preventief gezondheidsbeleid in nauwe afstemming met de deelstaten en de federale regering.

Het Preventieplatform, dat in mei 2021 werd opgericht, streeft naar meer aandacht en investeringen in gezondheidsbevordering en ziektepreventie zodat iedereen een betere levenskwaliteit en meer gezonde levensjaren krijgt. Het Preventieplatform wil ook een gesprekspartner van het beleid zijn, dat de bevoegde overheden en ministers ondersteuning geeft bij het uittekenen van hun gezondhei dsbeleid met een sterke preventieve klemtoon. 

"Als we niet dringend meer inzetten op preventie, dan dreigt ons zorgsysteem onderuit te gaan en zal het onbetaalbaar worden. Het moet gaan over de preventie van ziektes en het gezond houden van mensen", zegt Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, die het charter mee opmaakte.

Een derde van de mensen in ons land sterft veel te vroeg als gevolg van een ongezonde leefomgeving en levensstijl. Belgen zijn gemiddeld ook veel te vroeg ongezond in vergelijking met andere landen. In Zweden, een land met eenzelfde levensstandaard maar met een sterke investering in een gezondere omgeving en preventieve zorg, mag de bevolking 72 tot 74 jaren in gezonde toestand verwachten. In België mogen de inwoners maar 62 tot 64 gezonde jaren verwachten. Dat gaat gepaard met veel leed en kosten. 

"We roepen alle sectoren én alle overheden daarom op om van het creëren van gezonde leefomgevingen een centraal aandachtspunt te maken. Een samenleving die mensen minder blootstelt aan vervuilende stoffen én helpt om gezonde keuzes te maken, zoals meer bewegen, niet roken, minder alcohol nuttigen en sneller grijpen naar gezonde voeding. Ook de blootstelling aan armoede, ongelijkheid en racisme valt hieronder, evenals de klimaatopwarming binnen het One Health principe", zegt Public Health-expert Dr. Wouter Arrazola de Oñate, die het charter mee opmaakte.

Bijna vijfhonderd burgers, experten en organisaties schaarden zich intussen al achter de visie van het Preventieplatform en ondertekenden het charter, waaronder de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), de Vlaamse Lokale Gezondheidsoverleggen (Logo's), het Vlaams Apothekersnetwerk (VAN), het Christelijk- (CM), Onafhankelijk- (OZ) en Neutraal Ziekenfonds (NZ), Natuurpunt, Domus Medica, Kom op tegen Kanker, Stop Darmkanker, kookboekenauteur Pascale Naessens, atleet Koen Naert, cardioloog Pedro Brugada en Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx. Zij zullen de komende jaren pleiten voor meer aandacht en investeringen in preventie en zullen dit thema hoog op de politieke en maatschappelijke agenda houden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.