Actrices Cafmeyer en Henrard krijgen prijs inzet tegen grensoverschrijdend gedrag

Op het elfde Vlaams Geestelijke Gezondheidscongres hebben de actrices Maaike Cafmeyer en Ella June Henrard de Pi²-prijs ontvangen. Ze worden geëerd voor hun "geweldloze, maar dappere en krachtdadige inzet tegen het onrecht van grensoverschrijdend gedrag", klinkt het.

Het GGZ-congres is een tweejaarlijks congres waarin de Vlaamse geestelijke gezondheidsector bijeenkomt om goede praktijken en nieuwe wetenschappelijke kennis uit te wisselen. 

Sinds 2016 reikt het organisatiecomité van het congres de Pi²-prijs uit, een prijs voor psychiatrische innovatieve initiatieven. Eerder ontvingen al wijlen prof. Guido Pieters (2016), psychologe en ervaringsdeskundige Ann Callebert (2018) en journalist Guy Tegenbos (2021) de prijs. Dit jaar gaat ze naar Maaike Cafmeyer en Elle June Henrard, voor hun inzet tegen grensoverschrijdend gedrag.

De jury verwijst naar hun rol in het proces tegen televisiemaker Bart De Pauw. "Door mee te gaan in een juridische procedure waarvoor ze zelf niet gekozen hebben, hebben ze zich vrijwillig blootgesteld aan nieuwe vormen van agressie, vanuit de onwrikbare hoop dat de toekomst er voor andere vrouwen veiliger op kon worden", klinkt het. "Vanuit een zwakkere positie en gevaar voor verlies van eigen integriteit hebben ze de moed getoond voor een groter maatschappelijk belang en daarmee hebben ze veel traumaslachtoffers een hart onder de riem gestoken."

De prijs bestaat uit een kunstwerk van Ruben Houthaeve.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    22 september 2022

    En Proficiat Maaike voor je acteerprestatie in Chantal : Kunst met hoofdletter !
    En ik ben niet den enigen ( West) Vlaming die het zegt !