Vivaldi zoekt consensus over abortuswetgeving

De Kamer heeft zich gebogen over de aanbevelingen van het wetenschappelijk comité over de abortuswetgeving. Dat rapport sterkt zo goed als alle partijen van de meerderheid in hun overtuiging dat een verlenging van de abortustermijn nodig is van twaalf naar achttien weken. Ook CD&V wil een verlenging, maar dan naar veertien weken.

De abortuswetgeving is al even een twistappel voor de leiders van ons land. Een wetsvoorstel over de versoepeling ervan lag eerder al voor in het parlement, maar botste daar op tegenstand van de CD&V. Toenmalig CD&V-voorzitter Joachim Coens verkreeg uiteindelijk dat in het regeerakkoord van de huidige federale ploeg werd opgenomen dat over de kwestie alleen kan beslist worden als er consensus is binnen de regering. En er een studie en evaluatie zou komen van de abortuswetgeving door experts. 

Die studie is er nu en werd voorgesteld in de Kamercommissie Gezondheid, Justitie en Gelijke Kansen. De experts pleitten er voor de verlenging van de termijn van zwangerschapsonderbreking van twaalf naar achttien weken. CD&V nam maandag al de vlucht vooruit en stelde een termijn van veertien weken voor. 

De andere meerderheidspartijen zagen in het rapport van de experts een bevestiging van hun overtuiging dat de abortustermijn naar omhoog moet naar die achttien weken, die eerder al in het wetsvoorstel stonden, en wezen op het belang van een consensus. "We kunnen niet anders dan tevreden zijn. Dit objectieve werk toont aan dat wat in ons wetsvoorstel stond klopt", zei Katja Gabriëls (Open VLD). "We zijn op zoek naar consenus en als iedereen contsructief is, kunnen we stappen vooruit zetten." "Zoeken naar consensus is nu de doelstelling", zei ook Daniël Bacquelaine (MR). 

Eenzelfde geluid bij PS, Vooruit en Ecolo-Groen. "Al jaren willen wij vooruitgang boeken in die wetgeving, vandaag zijn we opgetogen met jullie verslag dat dit een wetenschappelijke basis geeft", zei Patrick Prévot (PS). "We denken dat dit rapport kan zorgen voor een basis voor het debat. Voor de groenen is ons standpunt al lang duidelijk. Wij wilden de toegangsvoorwaarden te versoepelen. Dit rapport ondersteunt dit", luidde het bij Séverine De Laveleye (Ecolo-Groen). "Het is zonneklaar dat dit rapport ons voorstel ondersteunt om de termijn uit te breiden naar achttien weken", was het commentaar van Karin Jiroflée.

"Partijen die jarenlang geen jota hadden bewogen, hebben een evolutie doorgemaakt", voegde Prévot daar aan toe, die daarmee verwees naar het CD&V-standpunt. CD&V-Kamerlid Els Van Hoof lichtte het standpunt toe waarmee ze maandag al was naar buiten gekomen. CD&V is bereid om mee te gaan in een verlenging van de wettelijke abortustermijn tot veertien weken. Volgens Van Hoof is die termijn "in het belang van zowel de vrouw als het ongeboren leven"

Wisselmeerderheid

Bij de oppositie zei PVDA-Kamerlid Sofie Merckx dat haar partij bereid is om een wisselmeerderheid te leveren om "uit de impasse binnen de meerderheid te geraken". "Het rapport van de experts is duidelijk: de termijn voor abortus moet verlengd worden tot minstens 18 weken. De regeringspartijen - op de CD&V na - lijken dit te steunen. Dus waar wacht men nog op?", vroeg Sofie Merckx zich af.  "Wij willen een wisselmeerderheid leveren. Op die manier kunnen we een sterk signaal geven aan alle vrouwen. Abortus is een keuze en een recht, en dat zullen wij blijven verdedigen."

Vlaams Belang en N-VA lieten weten geen voorstander te zijn van de versoepeling. "Ik kan me niet helemaal van het gevoel ontdoen dat die achttien weken een beetje nattevingerwerk blijft", zei Valerie Van Peel (N-VA), die daar aan toevoegde dat dit rapport nog maar het begin is en dat het debat nog moet volgen, "een debat zonder hokjes en zonder dat mensen die kritische vragen stellen in een hokje worden gestoken alsof wij anti-vrouw zijn". 

"Onze fractie zal zich blijven verzetten tegen de uitbreding van de abortustermijn, gebaseerd op het principe dat je geen mens en ook geen ongeboren kind mag doden", zei Marijke Dillen (Vlaams Belang).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.