Abortus - Groen: "Veertien weken is niet voldoende"

Groen-covoorzitster Nadia Naji noemt de uitbreiding van de wettelijke termijn voor abortus tot veertien weken, een voorstel van CD&V, "onvoldoende". "We willen beleid gebaseerd op wetenschap, niet op buikgevoel."

De christendemocraten laten hun verzet tegen de versoepeling van de abortuswetgeving varen, liet CD&V-Kamerlid Els Van Hoof maandagavond weten. De partij gaat niet mee met het voorstel van de progressieve coalitiepartners om de maximumtermijn voor vrijwillige zwangerschapsonderbreking uit te breiden van twaalf tot achttien weken, maar kan zich wel vinden een termijn van veertien weken. Om die versoepeling te omkaderen vragen de christendemocraten ook gratis langdurige anticonceptie. 

Voor coalitiepartner Groen gaat dat voorstel echter niet ver genoeg. "Veertien weken is niét voldoende. We willen beleid gebaseerd op wetenschap, niet op buikgevoel", zegt covoorzitster Nadia Naji. 

Volgens Naji wordt het voorstel van CD&V niet gestaafd door het expertenrapport dat morgen/dinsdag besproken wordt in de Kamercommissie Justitie. "Wanneer vrouwen levensbelangrijke beslissingen maken, dan zouden ze daarvoor moeten kunnen terugvallen op wetenschappelijke feiten. Ze zouden niet aangewezen mogen zijn op het buikgevoel van één partij die vindt dat een mening harder doorweegt dan het advies van experten."

Kamerlid Eva Platteau noemt het "goed" dat CD&V "evolueert in haar standpunt", maar "voor ons zijn er geen goede argumenten om af te wijken van de wetenschappelijke consensus."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.