Aardbeving Turkije en Syrië - Risico voor Belgische hulpverleners "onder controle"

Het veiligheidsrisico voor de Belgische hulpverleners in Turkije is onder controle. Dat zegt de plaatselijke verantwoordelijke van B-FAST.

Oostenrijkse en Duitse hulpverleners schortten hun operaties in het door een aardbeving getroffen Turkije tijdelijk op, zo meldden ze zaterdag. Er was sprake van veiligheidsrisico's en geweld. 

Intussen zijn ook Belgische hulpverleners ter plaatse. Een verkenningsteam van B-FAST is al enkele dagen in de getroffen regio. Een logistiek team met een 40-tal mensen vertrok zaterdag en wil zo snel mogelijk een groot veldhospitaal opbouwen. Een medisch team volgt.

Het veiligheidsrisico voor het Belgische team is "onder controle", aldus teamleider Bert Torfs. "De veiligheid van onze mernsen is een topprioriteit. Ze zijn zo'n omstandigheden gewoon. Er zijn veiligheidsmaatregelen genomen. Er is een risico, maar het is onder controle".

In totaal zullen zo'n 80 Belgische hulpverleners actief zijn in Kirikhan, in het zuiden van Turkije, waar het Belgisch veldhospitaal wordt opgetrokken. Vandaag wordt met de opbouw gestart. Het is de bedoeling zo snel mogelijk de eerste patiënten te beginnen verzorgen. Eind volgende week zal het veldhospitaal volledig zijn opgetrokken, maar met de verzorging van patiënten zal al eerder worden gestart. "Duizenden gewonden zijn er nog niet verzorgd. B-FAST zal voor een grote toegevoegde waarde zorgen", klinkt het.

Voor de logistieke aanvoer zullen alvast meerdere vluchten van Defensie nodig zijn. Alleen al zondag wordt 20 ton aan cargo verwacht.

Intussen is er nog geen info over Belgische slachtoffers door de aardbeving die maandag Turkije en Syrië trof, aldus Buitenlandse Zaken. Van 24 Belgen - 23 in Turkije en één in Syrië - werd nog niets vernomen na de ramp. Dat betekent niet automatisch dat zij slachtoffer zijn. Mogelijk hebben ze nog geen contact opgenomen met Buitenlandse Zaken.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.