Aantal malariagevallen bleef vorig jaar wereldwijd stabiel

Het aantal gevallen van malaria wereldwijd is vorig jaar ongeveer stabiel gebleven. Dat blijkt uit een rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie publiceerde. De coronapandemie verstoorde in veel landen de strijd tegen malaria, maar door de inspanningen op te drijven, hebben die de zwaarste impact daarvan kunnen opvangen, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO.

In 2021 stierven volgens het Wereldmalariarapport van de WHO naar schatting 619.000 mensen aan de ziekte. Het eerste jaar van de pandemie waren dat er 625.000. In 2019, voor de pandemie toesloeg, bedroeg het aantal doden 568.000.

Het aantal malariagevallen bleef tussen 2020 en 2021 stijgen, maar minder snel dan in de periode 2019-2020. Het wereldwijde aantal gevallen van de ziekte bedroeg 247 miljoen in 2021, tegenover 245 miljoen in 2020 en 232 miljoen in 2019.

De coronapandemie verstoorde ernstig de preventie, diagnose en behandeling van malaria in heel wat landen. "Na een duidelijke stijging van het aantal malariagevallen en -doden het eerste jaar van de COVID-19-pandemie, hebben de door malaria getroffen landen hun inspanningen opgedreven en zijn ze erin geslaagd de zwaarste gevolgen van de verstoringen van de malariadiensten door Covid te verzachten", zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. "We staan voor veel uitdagingen, maar er zijn veel redenen voor hoop."

Ondanks dat succes zijn er nog heel wat uitdagingen, aldus de WHO. Dat is vooral het geval in de Afrikaanse regio, die in 2021 goed was voor ongeveer 95 procent van de gevallen en 96 procent van de sterfgevallen wereldwijd. "Nieuwe instrumenten - en de financiering om deze in te zetten - zijn dringend nodig om ons te helpen malaria te verslaan", zegt Dr. Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO voor Afrika. Uitdagingen zijn onder meer muggen die resistent worden tegen insecticiden en steeds vroeger op de dag steken. 

De WHO lanceerde onlangs twee strategieën om landen op het Afrikaanse continent te ondersteunen bij hun inspanningen om een veerkrachtiger antwoord op malaria te ontwikkelen. Die richten zich onder meer op de resistentie tegen antimalariamiddelen. Een nieuw kader voor de aanpak van malaria in stedelijke gebieden, ontwikkeld door de WHO, biedt daarnaast richtsnoeren voor steden en verstedelijkte gebieden. 

De totale financiering voor malaria in 2021 bedroeg 3,5 miljard dollar (3,3 miljoen euro), een stijging ten opzichte van de twee voorgaande jaren, maar ruim onder de geschatte 7,3 miljard dollar (6,9 miljoen euro) die volgens de WHO nodig is om op koers te blijven om malaria te verslaan.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.