Aantal luchtweginfecties gedaald: van code oranje weer naar geel

Het aantal luchtweginfecties is verminderd en de druk op het Belgische gezondheidszorgsysteem is gedaald. Daarom gaat het dreigingsniveau van code oranje weer naar geel. Dat hebben vertegenwoordigers van de verschillende gezondheidsautoriteiten donderdag beslist op basis van een expertenadvies.

Op 5 februari werd beslist om over te gaan naar code oranje. Het aantal gevallen van griep en andere luchtweginfecties, waaronder ook nog altijd covid-19, deed de druk op de zorg in België toenemen.

De kleurcode ging gepaard met specifieke aanbevelingen, zoals de bescherming van kwestbare personen. Voor hen en mensen in hun omgeving werd het dragen van mondmaskers aangeraden.

Nu er weer sprake is van code geel - wat wil zeggen dat de druk op het gezondheidszorgsysteem onder controle is - blijven basishygiënemaatregelen aanbevolen. Het gaat dan om handen wassen, hoesten en niezen in een papieren zakdoek of in de elleboog, binnenruimtes ventileren, thuis blijven bij ziekte en in het geval van symptomen een chirurgisch mondmasker dragen bij contacten met anderen. Zorgpersoneel kan patiënten of kwetsbare personen in bepaalde gevallen wel nog vragen om een mondmasker te dragen.

Het systeem met de kleurcodes is nog relatief nieuw en is gebaseerd op ervaringen tijdens de coronapandemie.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.