Aantal coronagevallen in Nederland stijgt met 29 procent in een week tijd

In Nederland hebben zeker 34.145 mensen afgelopen week ontdekt dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat zijn de besmettingen die via de teststraten van de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten aan het licht zijn gekomen. Omdat zelftests niet worden meegerekend, kan het werkelijke aantal hoger zijn.

Het is het hoogste weektotaal van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sinds 12 april, elf weken geleden. Ten opzichte van vorige week is het aantal positieve tests met 29 procent gestegen. In twee weken tijd is het aantal nieuwe gevallen meer dan verdubbeld en binnen een maand is het cijfer vijf keer zo hoog geworden.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend registreerde het RIVM 5.785 positieve coronatests. Dat is het hoogste dagcijfer sinds 12 april. 

Ook ziekenhuizen krijgen het door de nieuwe golf steeds drukker. Vorige week belandden 437 mensen met corona in het ziekenhuis, en bij 374 van hen gebeurde de opname vanwege de coronaklachten. Dit is de grootste instroom sinds april. Het is vooral te zien op verpleegafdelingen, maar ook intensive cares krijgen het langzaam maar zeker wat drukker dan in de afgelopen maanden.

Ook op andere plekken ziet het RIVM tekenen dat daadwerkelijk meer mensen besmet zijn met corona. Zo zijn in het rioolwater meer virusdeeltjes te vinden.

De nieuwe golf komt door de opkomst van enkele nieuwe versies van de omikronvariant van het coronavirus. Die kunnen de opgebouwde afweer omzeilen. Op zich worden mensen niet zieker van de subvarianten, maar als er meer besmettingen zijn, betekent dit dat er ook meer mensen zijn die ziek genoeg kunnen worden om in een ziekenhuis te belanden of te overlijden.

Steeds meer mensen gaan naar een teststraat om bevestiging te krijgen dat ze besmet zijn, ook al hoeft dat niet per se. Vorige week voerden de testlocaties ruim 42.000 tests uit, het hoogste aantal sinds begin april. Zeven op de tien mensen bleken inderdaad besmet, en dat is een evenaring van het hoogste percentage ooit, in maart van dit jaar.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.