Aantal coronabesmettingen onder werkenden helft hoger dan in algemene bevolking

Het aantal coronabesmettingen onder de werkende bevolking ligt de helft hoger dan in de algemene populatie. Dat blijkt woensdag uit het nieuw rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (IDEWE-KU Leuven). De absolute cijfers van het aantal besmettingen blijven laag, maar uit gegevens van het rioolwater en data over uitval bij het personeel blijkt dat het coronavirus sterk de ronde doet onder de bevolking. In de gezondheidssector wordt de hoogste incidentie opgetekend.

Het rapport van professor Godderis, samen opgesteld met biostatistici Geert Molenberghs en Johan Verbeeck, maakt een vergelijking van het aantal coronabesmettingen tussen verschillende sectoren in de economie, op basis van de incidenties, het aantal besmettingen op twee weken tijd per 100.000 mensen. De nieuwste gegevens bespreken de periode van 26 november tot en met 17 dece mber.

De incidenties in de werkende bevolking lag in die periode op 53, die onder de algemene bevolking komt uit op 35. Onder de werkenden is de incidentie dus 51 procent hoger, vergeleken met de algemene populatie.

In de vorige geanalyseerde periode, van 13 tot en met 25 november, kwamen de incidenties op 27 voor de algemene bevolking en op 24 voor de werkenden. De incidenties stijgen dus, maar in vergelijking met de piekperiodes blijven ze nog steeds erg laag. Tijdens piekmomenten lagen de cijfers geregeld boven de 150 en zelfs 200.

"Men test niet meer systematisch", verklaart professor Godderis. "Dat wijst erop dat de cijfers sterk ondergerapporteerd zijn. Door de gegevens van het rioolwater, waar het aantal aanwezige viruspartikels sterk verhoogd is de afgelopen periode, en de uitval bij personeel, vermoeden we dat de viruscirculatie zich momenteel op een zeer hoog niveau bevindt."

In de gezondheidssector wordt de hoogste incidentie (131) opgetekend. Andere contactberoepen, zoals de residentiële zorg (89) en sociale sector (75), staan ook bovenaan de lijst.

"Dit is de eerste 'normale' post-pandemiewinter", zegt Godderis nog. "We zijn beter beschermd dankzij vaccinatie, wat een duidelijke impact heeft op de ernstige gezondheidsgevolgen van covid. Het coronavirus is een bijkomende speler en vaste waarde geworden deze winter. Maar om virussen en hun verspreiding tegen te gaan, zullen we moeten blijven opletten om te voorkomen dat we tijdens de feestdagen ziek worden."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.