Aantal besmettingen met coronavirus blijft laag, maar zit in stijgende lijn

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land blijft op een laag niveau, maar zit wel in stijgende lijn. Dat blijkt  uit het nieuwste rapport van professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (IDEWE-KU Leuven), dat het aantal besmettingen in de verschillende economische sectoren met elkaar vergelijkt.

Het rapport maakt een vergelijking op basis van de incidenties, het aantal besmettingen op twee weken tijd per 100.000 mensen. Het meest recente rapport bespreekt de periode van 13 tot en met 26 november. 

De incidenties in die periode in de algemene bevolking liggen op 27. Ter vergelijking: in piekperiodes kwamen die cijfers geregeld boven de 150 en zelfs 200 te liggen. De werkende bevolking kent een incidentie van 24. De incidentie in de algemene populatie ligt zo 11 procent hoger dan die onder de werkende mensen. 

Bekeken over de verschillende sectoren, springt de gezondheidszorg er als sector nog steeds het meest uit, met een incidentie van 61. Residentiële zorg telt een incidentie van 36. Lokale pieken bij bedrijven zorgen dat de sectoren van telecommunicatie, financiële en verzekeringsdiensten en algemene informatiedienstverlening het 'slechter' doen dan de algemene bevolking. 

Het was een tijd geleden dat het team van professor Godderis een nieuw coronarapport had opgesteld. "De aanleiding voor de nieuwe analyse was het feit dat we meer en meer verhalen hoorden van mensen die besmet raakten met het coronavirus, ook op het werk", vertelt de professor. "Al blijven de incidenties laag, zeker in vergelijking met wat we al meegemaakt hebben, de stijgende lijn is aanwezig. We verwachten dat die zich in de komende winter- en eindejaarsperiode zal doorzetten."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.