Aantal besmettingen blijft stijgen, maar iets minder snel

Tussen 4 en 10 januari zijn er dagelijks gemiddeld 23.642 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het gaat om een stijging van 71 procent in vergelijking met de voorgaande periode, blijkt  uit cijfers van Sciensano. Donderdag was er nog sprake van een stijging van 88 procent van de besmettingscijfers en woensdag ging het om een stijging van 96 procent.

Er werden per dag ongeveer 86.900 tests afgelegd, dat is toename van 27 procent op weekbasis. De positiviteitsratio bedraagt 28 procent. In diezelfde periode vielen per dag gemiddeld 19 overlijdens te bertreuren. Dat is een daling met 18 procent.

Tussen 7 en 13  januari werden per dag gemiddeld 183 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, een stijging met 7 procent. In de ziekenhuizen liggen momenteel 2.040 COVID-patiënten (+9 pct), van wie 406 op intensieve zorg (-14 pct).

Het reproductiegetal bedraagt 1,04. 

Op dagbasis zaten we maandag aan 38.000 besmettingen en op dinsdag en woensdag zullen er vermoedelijk ook meer dan 30.000 besmettingen zijn. "Dat zijn dus opnieuw recordcijfers", aldus Van Gucht.

Het goede nieuws volgens Van Gucht is dat het aantal patiënten op de afdelingen intensieve zorg blijft dalen. In de ziekenhuizen liggen momenteel 2.040 COVID-patiënten (+9 procent), van wie 406 op intensieve zorg (-14 procent). "Ondanks de zeer hoge circulatie van het virus blijft de situatie in de ziekenhuizen dus beheersbaar", benadrukt de viroloog.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.