Aandelen Eli Lilly stijgen na nieuws over experimenteel Alzheimer-geneesmiddel

Geneesmiddelenproducent Eli Lilly heeft naar eigen zeggen een experimenteel geneesmiddel ontwikkeld dat de achteruitgang van het vermogen van Alzheimerpatiënten om helder te denken en om dagelijkse taken uit te voeren met meer dan een derde vertraagt. Dat meldt CNN. Het geneesmiddel bevindt zich in een laatste fase van een klinische studie. Het aandeel van Eli Lilly & Co steeg na de opening op Wall Street met zo'n 4,5 procent.

Op basis van de resultaten bij mensen met vroege symptomatische Alzheimer zegt Eli Lilly dat het van plan is om eind juni goedkeuring aan te vragen bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

Het geneesmiddel, donanemab, werkt door het verwijderen van de ophopingen van plaque in de hersenen, bekend als amyloïde, een kenmerk van de ziekte van Alzheimer. 

Er werden echter enkele bijwerkingen gemeld; er waren drie sterfgevallen tijdens het onderzoek onder mensen die het experimenteel geneesmiddel innamen, waarvan er twee werden toegeschreven aan bijwerkingen zoals zwelling van de hersenen of microbloedingen. 

Het onderzoek werd gedurende 18 maanden uitgevoerd bij meer dan 1.700 patiënten.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.