84 procent van kmo-werknemers heeft fysieke of mentale klachten

Het is slecht gesteld met de gezondheid van werknemers in Belgische kmo's. Uit een enquête van Mensura blijkt dat 84 procent fysieke of mentale klachten heeft.

Mensura, de dienst voor bescherming en preventie op het werk, ondervroeg 1.190 werkgevers en werknemers uit Belgische kmo's naar hun vitaliteit. Daaruit blijkt dat ruim acht op de tien te kampen heeft met fysieke of mentale klachten. Meestal gaat het om schouder- en nekpijn. Bijna de helft van de ondervraagden (47 procent) spreekt ervan. Op de tweede plaats staat aanhoudende vermoeidheid (42 procent), op de voet gevolgd door moeite om in slaap te vallen (35 procent).

Die slaapproblemen spelen de werknemers ook parten in hun privéleven. Amper de helft geeft aan dat ze buiten de werkuren nog energie hebben voor fysieke activiteiten. Een ruime groep (41 procent) gaat af en toe eens wandelen, fietsen of tuinieren, maar sommigen komen daar zelfs nooit toe. 

Een groot probleem dat de klachten in de hand werkt, volgens Dorien Simons, expert vitaliteit bij Mensura. Beweging geeft namelijk een "boost aan je slaapkwaliteit". Daarom zetten 60 procent van de werkgevers in op beweging. In 63 procent van de gevallen gaat dat om een fietsvergoeding. Voor 45 procent om en collectieve sportieve uitdaging.

"De vraag is of dergelijke initiatieven ook de groep werknemers bereiken die er het meest nood aan hebben", zegt Simons. "Te vaak bereiken goedbedoelde sportieve activiteiten hoofdzakelijk de sportievelingen, die sowieso al voldoende beweging kregen. Werkgevers gaan best eerst na wat de verwachtingen en interesses zijn en organiseren fysieke activiteiten liefst breed en laagdrempelig."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.