Vlaming begint huisartsentekort te voelen (enquête)

Zeventig procent van de Vlamingen is tevreden over zijn gemeente of stad. Dat blijkt uit de nieuwe Gemeente-Stadsmonitor van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Op vlak van welzijn, vooral aangaande de lokale zorgvoorzieningen en onze subjectieve gezondheid, toont de Vlaming zich dan weer minder tevreden. Het groeiende ongenoegen over het huisartsentekort springt eruit.

Zo daalde de tevredenheid over lokale zorgvoorzieningen van 88 naar 80%. Nog altijd een behoorlijke score, maar de tendens is een veeg teken. De lokale zorgopvang omvat kinderopvang en ouderenvoorzieningen, maar het groeiende huisartsentekort laat zich hier eveneens onmiskenbaar voelen. Tweederde (67%) meent nog dat er voldoende huisartsen kortbij zijn, terwijl dat drie jaar geleden nog 82% was.

Met de Gemeente-Stadsmonitor peilt het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid om de drie jaar naar de mening van de burger over tal van lokale beleidsthema's. "Dit is het rapport van Vlaanderen. Hiermee kunnen de gemeenten huidig beleid evalueren én toekomstig beleid uitstippelen", vertelt minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD).

Uit de nieuwe bevraging blijkt dat de algemene tevredenheid iets is gedaald ten opzichte van de vorige monitor, toen nog driekwart van de Vlamingen tevredenheid aangaf. Verder zijn acht op de tien Vlamingen tevreden over hun buurt. Ook dat cijfer ligt iets lager dan in 2020. "We duiken iets minder de natuur in dan in de coronaperiode, maar onze tevredenheid over groen stijgt wel: vier op de vijf inwoners zijn tevreden", klinkt het.

In Zuienkerke, Koekelare, Kalmthout, Zulte en Dilsen-Stokkem zijn de meest tevreden inwoners te vinden. De meest fiere inwoners wonen in dan weer in Laarne, Knokke-Heist, Maarkedal, Brugge en Koksijde.

Samenleven in diversiteit gaat steeds beter, zo tonen de cijfers. Zo willen zeven op de tien inwoners hun buren helpen, met een meerderheid van de bevraagden die in een buurt wonen met een sterk of matig sociaal weefsel. "Investeren in het sociaal weefsel werkt. Gemeenten die actief kiezen om een extra inspanning te leveren rond samenleven, doen het ook in de cijfers goed", aldus minister Rutten. Verder staat driekwart van de burgers neutraal tot positief tegenover mensen van verschillende herkomst. Dat betekent dat een kwart wel een negatieve houding heeft.

Wat betreft vertrouwen in het lokaal bestuur variëren de cijfers sterk per gemeente. Een op de drie inwoners heeft veel vertrouwen in het lokaal bestuur, bijna de helft is neutraal en een op de vijf heeft weinig vertrouwen. In de centrumsteden ligt dit aandeel iets hoger dan gemiddeld. Het gemiddelde vertrouwen ligt op 29 procent, vijf procentpunten lager dan in 2020.

Ergernissen

Snelrijders en zwerfvuil blijken voor vier op de tien ondervraagden dan weer een bron van ergernis. Ook bij eerdere edities stonden deze pijnpunten op nummer één. Al zien we dat de verkeershinder licht is gedaald tegenover 2020. 

Bovendien is een van de pijnpunten van vorige editie deels weggewerkt: veilig fietsen is voor velen toegenomen. De helft van de Vlamingen geeft aan dat ze veilig kunnen fietsen, met in de centrumsteden een nog betere score dan gemiddeld voor fietsveiligheid. Ook de trend van veilig naar school zet zich verder door. Al laten de gemiddelde scores nog veel groeimarge toe en zijn er grote verschillen tussen gemeenten.

Het Agentschap lanceerde ook een nieuwe site met de resultaten van de monitor. "Daarop nodigen we besturen en burgers uit om via de interactieve tool door de veelheid aan cijfers te grasduinen en te vergelijken", klinkt het. Op de site met 130 cijfers uit de brede bevraging, aangevuld met ruim 250 indicatoren, kan iedereen zijn gemeente vergelijken met gelijkaardige gemeenten, buurgemeenten of gemeenten in dezelfde regio.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.