43 miljoen aan consultancy voor Vandenbroucke

Oppositiepartij N-VA vroeg de facturen op voor consultancy bij de federale ministers. Dat bleek niet evident. Zo kostte het minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vijf maanden om zijn kosten in kaart te brengen. Daarin komt één firma zo vaak terug dat het vragen oproept, schrijft Het Laatste Nieuws. Vandenbroucke verdedigt zich onder meer door te wijzen op de coronacrisis en beslissingen van zijn voorgangster, Maggie De Block.

Het Laatste Nieuws viste uit dat consultancybedrijf Deloitte alomtegenwoordig is in de facturen voor de FOD Volksgezondheid. De Britse firma kon deze regeerperiode al voor ruim 7 miljoen euro (exclusief btw) factureren. Dat is bijna één derde van alle uitgaven. Ter vergelijking: de drie grootste concurrenten van Deloitte — met name Ernst&Young, KPMG en PwC — komen samen aan nog geen 200.000 euro. Bij N-VA (Kathleen Depoorter) roept die verwevenheid vragen op. 

Vandenbroucke wijst er in de krant op dat de intense samenwerking met Deloitte quasi volledig toe te schrijven is aan de coronacrisis. De firma heeft bij het uitbreken van de crisis verschillende consultants geleverd ter ondersteuning van de FOD Volksgezondheid, een beslissing die nog werd genomen door Maggie De Block. Anderzijds geeft hij aan dat  de toegevoegde waarde van die consultancy erg duidelijk was. "Een aantal van die mensen heeft uitstekend werk geleverd, waardoor ook wij beslist hebben om met hen verder te gaan."

Het Laatste Nieuws meldt wel dat het moeilijk is om te zien wat Deloitte precies deed om  die miljoenen te rechtvaardigen. Volgens Depoorter is het belangrijk dat Vandenbroucke uitzoekt of zijn diensten de voorbije jaren op een correcte en efficiënte manier zijn omgegaan met het inhuren van consultants, niet alleen voor de FOD Volksgezondheid maar ook voor het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG). "Net omdat er signalen zijn dat er de voorbije jaren veel middelen én taken aan consultants werden gegeven. Wat de administratie nog zelf doet en wat niet, lijkt niet duidelijk afgelijnd. De minister weigert daar echter op in te gaan."

Vandenbroucke onderstreept dat hij de voorbije jaren extra heeft ingezet op de versterking van de administraties. 

> Geheimdoenerij rond Covid-sterfgevallen houdt aan

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Leen Verlinden

    22 november 2023

    Al meermaals aangegeven dat er echt eens een grondige doorlichting zou moeten komen op gans het departement Volksgezondheid van Vandenbroucke! Waar zitten trouwens al die (medische) onderzoeksjournalisten en inspecteurs? Waar wacht men op? Als het over het Altrio-dossier gaat, weigert men op vragen te antwoorden en dekt men gans het onderzoek toe. Ongelooflijk dat dit alles zomaar kan. Transparantie is ver zoek!