247 artsen vragen aan Poetin vrijlating van Russische activiste

Meer dan 200 Russische artsen vragen aan de Russische president Vladimir Poetin in een open brief de vrijlating van kunstenares Aleksandra Skotsjilenko. De 33-jarige vrouw uit Sint-Petersburg, die tot zeven jaar cel werd veroordeeld voor protesten tegen de oorlog in Oekraïne, kampt met zware chronische ziekten waarvoor ze een medische behandeling en speciale voeding nodig heeft, klinkt het in de brief.

Skotsjilenko werd donderdag veroordeeld tot zeven jaar strafkamp omdat ze in april 2022 vijf prijsetiketten in een supermarkt verving door boodschappen waarin ze het offensief op Oekraïens grondgebied aan de kaak stelt.

De 247 artsen schrijven in hun brief dat de opsluiting in een strafkamp de medische situatie van de vrouw nog verder kan verslechteren. Volgens de artsen heeft de vrouw met haar vreedzame actie bovendien de wet niet geschonden en ze herinneren Poetin er dan ook aan dat hij de grondwet moet respecteren, waarin de vrijheid van meningsuiting is opgenomen.

Ook laken ze in de brief dat Poetin iemand laat veroordelen die geen misdrijf gepleegd heeft, terwijl hij ook akkoord gaat met de "massale vervroegde vrijlating" van moordenaars en verkrachters. Zo verleende de president gratie aan zware criminelen indien ze in de oorlog tegen Oekraïne gingen vechten.

Skotsjilenko moest zich verantwoorden voor het verspreiden van valse informatie over het Russische leger. Ze zit sinds haar arrestatie in april vorig jaar in de cel.

De zaak veroorzaakte ook internationale verontwaardiging omdat de activiste ondanks haar zware gezondheidsproblemen in de cel moest blijven. Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Memorial hebben haar geclassificeerd als politiek gevangene. Ook haar partner heeft haar situatie al verschillende keren aangeklaagd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    20 november 2023

    Den dwazen : hoe langer ze gezond blijft hoe langer hij haar het leven zuur kan maken !