Zelfstandige kan retroactief beroep doen op ziekte-uitkering (Kamercommissie)

De Kamercommissie Sociale Zaken heeft vandaag het licht op groen gezet voor een geamendeerd wetsvoorstel dat het mechanisme van de carenzperiode voor zelfstandigen aanpast. Concreet zorgt dit ervoor dat een zelfstandige met een terugwerkende kracht van 14 dagen een beroep op een ziekte-uitkering kan doen, zegt Evita Willaert, parlementslid voor Groen. De tekst moet wel nog goedgekeurd worden door de plenaire Kamer.

Sinds 2019 kunnen zelfstandigen die ziek vallen, vanaf de eerste dag een ziekte-uitkering ontvangen, op voorwaarde dat ze zeven dagen ziek zijn. Dat systeem zorgde in de praktijk voor heel wat problemen omdat er een systeem van niet-terugwerkende kracht was ingevoerd, zegt Evita Willaert. "Concreet kon een zelfstandige die zich te laat bij zijn arts meldde niet genieten van een vergoeding met terugwerkende kracht."

Het wetsvoorstel van Ecolo-Groen past daar een mouw aan. "Aangezien zelfstandigen hun arts gemiddeld 1 tot 2 weken te laat raadplegen na de eerste symptomen van een ziekte, was het essentieel om een zekere terugwerkende kracht toe te staan "in hun compensatie, zodat ze niet worden bestraft in geval van ziekte", zegt Willaert. "Dat is wat we hebben kunnen aanpassen, met de partners van de Vivaldi-meerderheid. Zelfstandigen hebben nu 14 dagen retroactiviteit voor hun vergoeding in geval van ziekte."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.