"Wil debat over verplichte vaccinatie zeker en vast aangaan" (Beke)

Ook Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke wil het debat over de verplichte coronavaccinatie aangaan. "Dit is geen oplossing op de korte termijn, maar ik wil dit debat zeker en vast aangaan", zo zegt de CD&V-minister. Beke vindt persoonlijk ook dat wie een discotheek bezoekt, gevaccineerd moet zijn.

Er gaan in de Wetstraat alsmaar meer stemmen op om de vaccinatie tegen het coronavirus te verplichten of om minstens het debat over die verplichting aan te gaan. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke wakkerde de discussie afgelopen weekend nog eens aan door zich uit te spreken als voorstander van een algemene vaccinatieplicht. Ook Waals minister van Volksgezondheid Christie Morreale brak een lans voor de verplichte vaccinatie en maandagochtend zei ook Groen-vicepremier Petra De Sutter dat het debat over de verplichte vaccinatie moet geopend worden.

Vlaams minister Wouter Beke van zijn kant heeft in het verleden al een paar keer laten verstaan dat het debat over de verplichte vaccinatie voor hem "geen taboe" is. Ook nu wil de CD&V-minister dat debat aangaan. "Ook ik krijg verontrustende signalen van onze ziekenhuizen. De draagkracht van ons personeel is groot, maar niet ongelimiteerd", aldus Beke.

Een verplichte vaccinatie voor iedereen is sowieso nog niet voor meteen en is dus ook geen oplossing op korte termijn. Beke dringt wel opnieuw aan op een snelle verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel.

Wat de nood aan bijkomende maatregelen betreft, is het volgens Beke aan het Overlegcomité van woensdag om beslissingen te nemen. De expertengroep GEMS adviseert volgens een uitgelekt advies alvast een nieuwe sluiting van het nachtleven en alle meest risicovolle activiteiten waar het mondmasker en de veiligheidsafstand niet kunnen gerespecteerd worden. Daarnaast pleiten de experts voor verplicht telewerk tot de kerstvakantie, mondmaskers vanaf 9 jaar op school en op alle plaatsen waar het mondmasker verplicht is.

"Wat mij persoonlijk betreft, moeten mensen die naar discotheken gaan gevaccineerd zijn. Een snelle antigeentest kan daarbij een goede aanvulling zijn", zegt Vlaams minister Beke. De CD&V-minister zegt wel dat er alles aan gedaan moet worden "zoveel mogelijk economische sectoren zo veilig mogelijk open te houden".

> "Debat over verplichte vaccinatie om tweedeling samenleving te vermijden" (De Sutter)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc LESAGE

    15 november 2021

    Als de vaccinatieplicht maanden geleden was ingesteld dan waren maatregelen op “korte”termijn “niet of minder nodig geweest!Waarom dat talmen ?