Wereldgezondheidsorganisatie juicht EMA-evaluatie van Russisch vaccin toe

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is tevreden dat het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) start met de evaluatie van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Dat zei Europadirecteur Hans Kluge donderdag tijdens een persconferentie van de WHO.

"De Russische federatie heeft al bewezen robuuste en degelijke vaccins te kunnen ontwikkelen", aldus Kluge. "Die hebben een grote rol gespeeld in de bestrijding van onder meer polio en gele koorts."

Kluge zei dat Europa heel consequent is wat betreft het beoordelen van vaccins, ongeacht het land van oorsprong. "We hebben dringend nood aan een uitbreiding van ons portfolio van vaccins, dus ik beschouw dit als een zeer welgekomen stap", klinkt het.

Eerder vandaag raakte bekend dat het Europees Geneesmiddelenagentschap start met de evaluatie van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Een zogenaamde "rolling review" is de laatste stap voordat een formele goedkeuringsaanvraag kan worden ingediend.

Tot nog toe heeft het EMA drie vaccins goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie: Pfizer/BioNTech, Moderna en Oxford/AstraZeneca. Op 11 maart spreekt het zich uit over een vierde vaccin, dat van Johnson & Johnson. Daarnaast loopt bij het Europese Geneesmiddelenbureau ook al een rolling review voor de vaccins van Novavax en CureVac.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.