Wallonië start met vaccinatie eerstelijnszorg

Ook in Wallonië is de vaccinatie van artsen, verpleegkundigen, tandartsen, apothekers en andere medische zorgverleners van start gegaan. De campagne wordt gefaseerd opgestart. Gisteren opende ongeveer een derde van de 31 vaccinatiesites (25 ziekenhuizen en 6 centra). Eind deze week wordt nog eens een derde van de sites in gebruik genomen en volgende week zouden de resterende sites volgen, zo deelde het kabinet van Waals gezondheidsminister Christie Morreale mee.

Sinds vrijdag zijn de eerste uitnodigingen per mail en sms uitgestuurd naar huisdokters, specialisten, verpleegkundigen en tandartsen. Zij zijn de eersten die in deze fase een prikje kunnen krijgen. Nadien volgen de andere beroepen in de eerstelijnszorg.

Om technische problemen op te vangen -er zijn al 'per ongeluk' uitnodigingen verstuurd naar mensen uit niet-prioritaire groepen- zijn er begin deze week ook bijna 30.000 brieven verstuurd. Dat papieren systeem blijft de komende maanden behouden, zo stelt het kabinet. Daarnaast is er ook een helpdesk ingericht om mensen te helpen die moeilijkheden ondervinden om een afspraak te maken.

"De start van de vaccinatie van de zorgverleners uit de eerste lijn is een belangrijke stap om deze pandemie te overwinnen. Het is belangrijk dat onze zorgverleners, die rechtstreeks in contact komen met de ziekte, zo snel mogelijk worden beschermd", zei Morreale.

Ongeveer 120.000 mensen kunnen zich melden voor een vaccin in deze fase, die ook dient als generale repetitie voor de vaccinatie van de brede bevolking.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.