Vorige week vier dagen met meer dan 1.000 besmettingen

Tussen 8 en 14 september waren er gemiddeld 978 nieuwe coronabesmettingen per dag, dat is een toename met 74 procent ten opzichte van de week voordien. Zo is vrijdag gezegd op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano. In die periode waren er ook vier dagen met meer dan 1.000 besmettingen. Ook de ziekenhuisopnames blijven verder stijgen.

"Tegen dit tempo verdubbelt het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames om de acht à negen dagen, enkele dagen geleden was dat nog om de twaalf dagen", klinkt het bij viroloog Steven Van Gucht.

In de week tussen 8 en 14 september waren er ook vier dagen met meer dan 1.000 besmettingen. Op maandag 14 september werden zelfs 1.625 bevestigde gevallen vastgesteld.

De meeste besmettingen vinden nog plaats bij twintigers, maar de virologen zien een toename in alle leeftijdsgroepen. "Het aantal bevestigde gevallen bij kinderen en jongeren tussen de 10 en de 20 jaar is de afgelopen periode verdubbeld, ook bij 60-plussers zijn er dubbel zoveel besmettingen", aldus Steven Van Gucht.

Ook de ziekenhuisopnames gaan er fors op vooruit. In de periode tussen 8 en 14 september waren er gemiddeld 39 opnames per dag, dat is een stijging van 75 procent in vergelijking met de week ervoor. De meeste opnames waren er in Brussel en Antwerpen.

De sterftecijfers blijven fluctueren rond twee à drie per dag. "De toenemende ziekenhuisopnames hebben op dit moment nog geen invloed op de sterftecijfers, dat is het lichtpuntje vandaag", aldus Van Gucht.

Afgelopen periode werden er meer dan 30.000 coronatests per dag uitgevoerd. Daarvan had 3,2 procent een positief resultaat. Twee weken geleden testte nog 2,5 procent van de mensen die een test lieten doen positief. Volgens Van Gucht is het dan ook duidelijk dat het virus meer circuleert dan vorige weken. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.