Vorig jaar 7 nieuwe weesgeneesmiddelen beschikbaar gemaakt in België

In 2018 zijn er zeven nieuwe zogenaamde weesgeneesmiddelen voor patiënten met zeldzame ziekten op de markt gekomen in ons land. Dat meldt sectororganisatie pharma.be donderdag naar aanleiding van de Internationale Dag van de Zeldzame Ziekten.

Weesgeneesmiddelen zijn medicijnen voor de behandelingen van ernstige en zeldzame ziektes. De meeste van die weesgeneesmiddelen zijn al terugbetaald, soms volledig, soms gedeeltelijk.

In 2018 kwam er zeven nieuwe weesgeneesmiddelen op de Belgische markt, meldt de vereniging van de geneesmiddelenindustrie pharma.be. In totaal worden in België 88 weesgeneesmiddelen terugbetaald. Volgens Pharma.be moet nu nog meer ingezet worden op wetenschappelijk onderzoek naar zeldzame ziektes.

Hoeveel patiënten in België aan zo'n ziekte lijden, is moeilijk in te schatten, omdat veel ziektes nog onder de radar blijven. Cijfers variëren van 60.000 tot een veelvoud daarvan. Een ziekte wordt als zeldzaam beschouwd als ze bij minder dan 5 op 10.000 personen voorkomt.

Zeldzameziektendag vindt elk jaar plaats op de laatste dag van februari.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.