Vlaanderen maakte al 3,3 miljard euro vrij voor coronasteun

De Vlaamse regering heeft in totaal al 3,3 miljard euro vrijgemaakt voor coronasteun. Dat becijferde Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA). Bijna 1,9 miljard daarvan ging naar ondernemingen.

De Vlaamse regering nam maatregelen om de negatieve effecten van de lockdown op te vangen. De maatregelen bestrijken de hele samenleving en gingen van compensatiepremies, over financiële versterking van lokale besturen voor armoedebestrijding, tot middelen voor de ondersteuning van leerlingen en studenten. "Wanneer we alle corona-uitgaven van 2020 bij elkaar optellen, komen we uit op iets minder dan 3,3 miljard euro", zegt minister Diependaele.

Van die 3,3 miljard ging 1,88 miljard naar ondernemingen in de vorm van premies en beschermingsmechanismen, die erop gericht waren om de liquiditeit van de bedrijven op peil te houden. Het gaat onder meer om steun aan de horeca en evenementensector.

Meer dan een half miljard euro was bestemd voor welzijn en volksgezondheid. Die middelen werden voornamelijk ingezet om de gezondheidscrisis onder controle te houden en de maatschappelijke noden adequaat op te vangen. "We voorzagen extra middelen voor ouderenzorg, kinderopvang, contacttracing, beschermend materiaal en sneltesten, verhoogden de gezinsbijslag armoedebestrijding en lanceerden de consumptiebonnen", zegt minister Diependaele.

Ook de volgende maanden zal de Vlaamse regering bedrijven die moeten gesloten blijven of zwaar omzetverlies lijden, blijven onderstutten, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon. "De Vlaamse overheid heeft de komende jaren nog minstens 1 miljard euro klaar staan voor kapitaalparticipaties en achtergestelde leningen, met bovendien 1,5 miljard euro aan waarborgcapaciteit."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.