Virologen op zoek naar Antwerpse ratten met coronavirus

Twee virologen voeren in de Antwerpse Ruien onderzoek naar het coronavirus bij ratten. Dat staat in het wetenschappelijk tijdschrift Eos. Ze zetten verschillende vallen uit om ratten te vangen en daarna te analyseren om te kijken of er antilichamen aanwezig zijn.

De aanwezigheid van het virus in ratten zou problematisch kunnen zijn. Als het virus daar opnieuw muteert en terugspringt naar de mens, kan het mogelijk de vaccins omzeilen.

Toch stelt onderzoekster Sophie Gryseels dat zelfs als er ratten het coronavirus bij zich zouden dragen, dit niet noodzakelijk een probleem is. "Circulatie bij dieren kan er ook voor zorgen dat het virus minder goed aan mensen is aangepast. Dit is niet meteen iets om over te panikeren, al is het wel het opvolgen waard."

In labs heeft men onderzocht dat verschillende dieren het virus bij zich kunnen dragen, maar deze omstandigheden zijn niet dezelfde als in de buitenwereld. In de praktijk zijn er enkele gevallen bekend van dieren die besmet zijn door hun baasjes.

In Denemarken raakte het virus verspreid bij nertsen in kwekerijen en slaagde het erin om terug over te springen naar de mens. Dit is het enige bekende geval waarbij het virus eerst van mens naar dier gaat en vervolgens weer terugkomt. De nertsen in de Deense kwekerijen werden toen vernietigd.

Wanneer het virus bij wilde dieren terecht komt, kunnen de dieren niet vernietigd worden. "Je ziet het virus dan ook liever niet circuleren in dieren die dicht bij de mens leven, zoals ratten en muizen", verklaart Gryseels.

In november werden bij een dergelijk onderzoek in Antwerpen 39 ratten getest. Die testten toen allemaal negatief op het coronavirus.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.