Vierde Vlaamse Onument ter herinnering van coronaslachtoffers ingehuldigd in Aarschot

Aan de Orleanstoren in Aarschot is zaterdag een nieuw Onument ingehuldigd. Een Onument wil bezoekers een plek van rust en rouw bezorgen, ter herdenking van de slachtoffers van de coronapandemie. Na Kortrijk, Gent en Lommel is Aarschot de vierde stad in Vlaanderen waar een Onument gebouwd is. Federaal minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) was aanwezig bij de inhuldiging.

De O van Onument, en dus niet monument, verwijst naar de cirkelvormige structuur van het kunstwerk. Het staat ook voor de verbondenheid en verbinding die de plek wil uitstralen. Elk van de vier bestaande Onumenten bestaat uit die cirkel, die op verschillende plaatsen door een natuurlijk element onderbroken wordt. 

In Aarschot zijn het vijf bomen die de figuur kruisen, in Kortrijk loopt bijvoorbeeld een gracht door het werk en in Lommel is de cirkel rondom een dennenbos verwerkt. De onderbrekingen staan symbool voor het verlies en de rouw die mensen te verwerken kregen tijdens de coronapandemie. Omdat iedereen wel op een manier geraakt werd door het virus zijn de Onumenten steeds op dezelfde manier opgebouwd. De steeds verschillende onderbrekingen per Onument refereren naar het feit dat iedereen op een andere manier getroffen werd.

De diameter van de vier kunstwerken is steeds exact dertien meter. De cirkels zelf bestaan allen uit dertien blokken. Dat cijfer dertien is niet lukraak gekozen: het verwijst naar de datum 13 maart 2020, de dag waarop de lockdown in België officieel begon. 

De Onumenten zijn allemaal van de hand van landschapsarchitect Bas Smets. Het idee kwam van psychiater Uus Knops, die mensen de kans wou geven om stil te staan bij het verlies en de rouw die de coronapandemie teweegbracht. 

"Ik heb bijzonder veel bewondering voor zowel het idee als de uitvoering", zei minister Verlinden. "Dankzij jullie groeit het aantal plekken waar mensen samen kunnen komen. Het maakt het gemis van coronaslachtoffers of andere mensen die iemand verloren is misschien niet minder, maar misschien wel draaglijker."

Ook in Leuven en in Brussel zijn al plannen om Onumenten te bouwen. Wellicht zullen ze er in het voorjaar van volgend jaar te zien zijn. In Leuven komt het kunstwerk in het Egenhovenbos, in Brussel in het Ossegempark nabij het Atomium.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.