Vier scenario's van Niel Hens: versoepeling 1 maart alvast onzinnig

In vier voorspellende scenario's schetste Niel Hens (UHasselt) wat ons te wachten staat bij welk beleid, inclusief de gevaarlijke Britse variant. De versoepeling vanaf 1 maart, vanaf 1 april of vanaf 1 mei levert enorme verschillen op. Weliswaar zijn dit theoretische modellen, maar de modellen van Hens hebben wel altijd een sterke voorspellende kracht gehad. De modellen bieden ook een positief perspectief.

Meest plausibel is om minstens met versoepelingen te wachten tot 1 april, moment waarop men opnieuw moet evalueren.

De vier modellen bevatten het effect van de Britse variant als die variant 30%, 50% of 70% besmettelijker is dan de huidige.

Geen versoepelingen, of versoepelingen vanaf maart, april of mei

Ten eerste is er het model zonder maatregelen op 1 maart en het behoud van de toestand zoals die geldt vanaf 10/01). Dat kan al leiden tot mogelijke heropflakkering, maar wel met een hele rits onzekerheden.

Ten tweede is er een mogelijke versoepeling op 1 maart waarbij we zelfs terugkeren naar het contactgedrag van september 2020. Dat zal alleen bij 30% meer besmettelijkheid leiden tot weinig effect. Bij 50 en 70% meer besmettelijkheid van de Britse variant zien we een grote, resp. enorme toename. Met bovendien een grotere belasting van onze ziekenhuizen. Een derde golf om u tegen te zeggen en qua druk op de ziekenhuizen zelfs groter dan de tweede golf. 

Ten derde: eenzelfde relaxatie niet op 1 maart maar op 1 april. Dat maakt een wereld van verschil, te wijten aan de vaccinatiecampagne die enerzijds de curve terugdringt, maar anderzijds de Britse variant die haar naar boven duwt. Zelfs bij 50% meer besmettelijkheid van de Britse variant kennen we dan nog een heropflakkering

Versoepelen op 1 april biedt dus al enige verbetering, die vooral te danken is aan de vaccinatiecampagne. Maar ook daar is er een druk op de ziekenhuizen "waar we zeer sterk rekening mee moeten houden", zei Hens.

Tot slot is er de relaxatie op 1 mei: dan blijft alles vrijwel onder controle, de stijging blijft beperkt

Niel Hens deelt nog twee boodschappen mee. 

1 – epidemiologisch staan we voor een heel belangrijke periode. Geduld oefenen loont, en over  drie tot vier weken kunnen we de impact van de Britse variant zien in ons land.

2 – er is perspectief via deze modellen, een afname van de curve naar de zomervakantie.

"Dit alles moeten we altijd blijven verfijnen, dit zijn theoretische modellen. Desondanks zijn deze conclusies gelijkaardig met die in Frankrijk. Ook in Namen en Gent. En met die in Nederland", aldus Hens.

Tot slot nog even meegeven dat hier niet in rekening is genomen dat er een seizoenseffect speelt omdat de cijfers uiteenlopen. Dat zou een positief effect kunnen geven, maar weegt niet op tegen het effect van de Britse variant. Dat vergt nog een inspanning, want de Britse variant leidt waarschijnlijk tot meer hospitalisaties en sterfte.

En: dit model houdt ook geen rekening met reizen naar het buitenland.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.