Vaccinatieteller breidt uit, artsen wellicht 83 euro/uur betaald in vaccinatiecentra

Vanaf vandaag toont de Vlaamse vaccinatieteller elke dag hoeveel mensen in Vlaanderen al gevaccineerd zijn met een eerste én tweede dosis. De teller toont ook het aandeel 65+’ers dat al gevaccineerd is. Bovendien kan nu ook de vaccinatiegraad in elke Vlaamse gemeente gevolg worden. Eerder toonde de vaccinatieteller nog enkel wie in de woonzorgcentra gevaccineerd werd.

Joris Moonens, woordvoerder Zorg en Gezondheid: “Met onze vaccinatieteller tonen we duidelijk en overzichtelijk hoeveel mensen gevaccineerd zijn in Vlaanderen, met stap voor stap meer detail. Heel wat lokale besturen bijvoorbeeld willen weten hoeveel mensen in hun gemeente gevaccineerd zijn. Dat tonen we nu al in onze teller en zal natuurlijk relevanter worden wanneer we straks in de brede bevolking gaan vaccineren. Elke gemeente kan dan zijn vooruitgang op de voet volgen.”

De data over hoeveel Vlamingen gevaccineerd zijn, komen uit Vaccinnet, het systeem waarin alle toegediende vaccins worden geregistreerd. Begin deze week toonde de vaccinatieteller al hoeveel bewoners en personeelsleden gevaccineerd zijn in de Vlaamse woonzorgcentra. Ook deze cijfers blijven beschikbaar en zijn aangevuld met het aantal vaccinaties waarbij de tweede dosis werd toegediend.

Joris Moonens: ”Onze cijfers over het aantal vaccinaties in onze woonzorgcentra komen van een ander registratiesysteem dan Vaccinnet. Het zijn registraties die de woonzorgcentra zelf aanvullend doen en ze kunnen daardoor licht afwijken van de registraties in Vaccinnet. Je kan dus niet zomaar de cijfers uit de woonzorgcentra aftrekken van de globale teller om te weten hoeveel mensen buiten de woonzorgcentra gevaccineerd werden.”

Als alles volgens plan verloopt, wordt vandaag de kaap van de 100.000 vaccinaties gerond volgens minister Beke. De precieze betaling van artsen in vaccinatiecentra is nog niet afgeklopt met het Riziv, maar de minister vermoedt dat ze net hetzelfde betaald zullen worden als in test- en triagecentra. Dat komt neer op 83 euro/uur. De syndicaten vroegen 103 euro/uur. Afwachten of hier nog verandering in zit.

Er zal ook een vrijwilligersvergoeding en een -verzekering voorzien worden.

De volgende twee weken zal Moderna over 45 Vlaamse ziekenhuizen vaccins verdelen.

De vaccinatieteller is hier te vinden

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.