Vaccinatie Brusselse eerstelijnszorg: nog steeds maar 25 procent respons

De vaccinatie van het personeel uit de eerstelijnszorg in het Brussels gewest komt nog steeds moeilijk op gang. Tot op vandaag heeft nog maar 25 procent de digitale uitnodiging beantwoord. In de komende dagen moet dat cijfer naar omhoog, nu alle uitnodigingen nogmaals per brief zijn verstuurd. 

Intussen was het wel aanschuiven aan het vaccinatiecentrum Heizel, want politieagenten konden er uitzonderlijk zonder afspraak een vaccin verkrijgen.

De eerdere problemen met het federale uitnodigingssysteem Doclr hebben nog steeds een weerslag. De respons bij het uitgenodigde personeel uit de Brusselse eerstelijnszorg blijft laag. Alle 29.000 mensen uit die eerstelijnszorg werden intussen uitgenodigd per mail en sms, maar om zeker te zijn dat ze bereikt worden, krijgen ze ook een uitnodigingsbrief toegestuurd.

"Gisteren zijn de eerste brieven per post aangekomen en morgen volgt een volgende grote lading. Vanaf nu wordt er systematisch een uitnodiging geprint en per post verzonden. Daar was vertraging op. Zoals eerder gezegd, we weten niet welke e-mailuitnodigingen correct zijn aangekomen", vertelt Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie.

Om de gaten op te vullen in de gereserveerde tijdslots en om geen vaccins verloren te laten gaan, werden de interventiepolitie en de zorginstellingen van dagcentra uit fase 1A uitgenodigd om zonder afspraak naar vaccinatiecentrum Heizel te komen. Het extra administratieve werk zorgde hiervoor maandag en dinsdag soms voor een half uurtje aanschuiven aan het vaccinatiepunt. Dat meldt Bruzz en wordt door Neven bevestigd aan Belga.

Nadat leveringen van vaccins eerder uitgesteld werden, komen er deze week wel een aanzienlijk aantal dosissen bij. Tegen het einde van de week kunnen er in het vaccinatiecentrum Heizel tot 3.000 vaccins toegediend worden.

"Maandag hebben we zo toch 800 dosissen van AstraZeneca kunnen toedienen, vandaag hopen we dat het de voorziene 1.000 zullen zijn. Morgen komen er nog eens 1.000 dosissen van Pfizer bovenop en daarvoor hebben we het eerstelijnspersoneel van boven 65 jaar uitgenodigd. Vrijdag gaan we dan naar 2.000 dosissen AstraZeneca en 1.000 Pfizers", vertelt Neven.

Om zoveel mogelijk vaccins te blijven toedienen blijft het van dag tot dag bekijken wie er uitgenodigd wordt voor een vaccin. Indien de respons ook laag blijft op de uitnodigingen per brief zal in Brussel al snel fase 1B aangevat worden en worden de 65-plussers en mensen met comorbiditeiten uitgenodigd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.