Jonge Braziliaanse arts-proefpersoon covid-19 overleden

Een Braziliaanse arts die als proefpersoon een vaccin in ontwikkeling tegen het coronavirus gehad zou hebben, is overleden. Het Braziliaanse Nationale Agentschap Gezondheidstoezicht (Anvisa)  maakte dat gisteren bekend. Anvisa zegt op de hoogte te zijn gesteld op 19 oktober en mag naar eigen zeggen om verscheidene redenen verder geen informatie over de patiënt verstrekken. 

De proefpersoon was betrokken bij de ontwikkeling van een vaccin door AstraZeneca-Oxford. Volgens welingelichte bronnen zou de arts een placebo gekregen hebben.

Het overlijden leidt niet tot het stopzetten van de proeven met het beoogde vaccin, berichtte de bij de ontwikkeling betrokken Universiteit van Oxford. Dit is in overleg met de Braziliaanse toezichthouders besloten, zo liet de Engelse universiteit weten. 

Proeven in de VS met het middel liggen al meer dan een maand stil. Het onderzoek naar dit mogelijke vaccin werd stilgelegd toen een proefpersoon in Engeland ziek werd in september. Het is echter recent weer hervat in Brazilië, India, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.