Topambtenaar Frank Robben "big brother van het jaar" volgens Ministry of Privacy

Topambetenaar Frank Robben is volgens de stichting Ministry of Privacy "big brother van het jaar". De stichting die onder meer tevergeefs de verplichte registratie van vingerafdrukken op de elektrische identiteitskaart (eID) aanvocht bij het Grondwettelijk Hof, organiseerde voor het eerst haar "Privacy Awards".

Ministry of Privacy ontstond eind 2018 om de fondsen van de crowdfunding "Stop de Vingerafdruk" te beheren. Begin 2020 besliste de bezieler, privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert, om zijn stichting uit te bouwen tot een onafhankelijke, activistische privacywaakhond.

Die organiseerde dit jaar voor het eerst privacyprijzen. In totaal nomineerden burgers een honderdtal personen, bedrijven en instellingen over zes categorieën. De meest in het oog springende daarvan is die voor "big brother van het jaar", voor wie het slechtst omging met privacy.

De eerste laureaat van die dubieuze prijs is topambtenaar Frank Robben, de administrateur-generaal van de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en de drijvende kracht achter tal van digitale omwentelingen binnen de overheid. Hij staat ook  aan het hoofd van het eHealth-platform, waarop zorgverleners medische gegevens kunnen delen. En hij is de man achter de vzw Smals, een IT-dienstverlener in de Belgische sociale sector. Tijdens de coronapandemie tekende Robben met name het contactonderzoek uit.

"De keuze voor Frank Robben komt voornamelijk door het ontbreken van elke vorm van transparantie over de vele functies, de verwevenheid en vooral grote macht tussen en door die functies en het ontbreken van een democratische controle, de spraakmakende reportage die Pano onlangs bracht (over de contactopsporing tijdens de coronapandemie, red.), en ook het verhullen van eigen falen door steeds opnieuw te verwijzen naar 'moeilijke privacyregels', terwijl dat in de praktijk amper meespeelt", licht Ministry of Privacy toe. 

"Door de grote macht beslist Robben vaak eigenhandig over dienstverleners die belangrijke projecten ontwerpen en de werking van die projecten, met een bijzonder grote impact voor onze individuele privacy."

Verlinden

Binnen de categorie prijken minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en het Grondwettelijk Hof op de tweede en derde plaats. 

Verlinden "wegens het ontbreken van een pandemiewet en het nemen van maatregelen die een grote impact hebben op onze privacy, en dat gebaseerd op wankele juridische gronden", het Grondwettelijk Hof voor zijn recente uitspraken over slimme meters, GDPR-boetes voor overheden, de camerawetgeving en de vingerafdrukken op de eID.

Positief

De overige vijf categorieën focussen op personen en organisaties die positief omgaan met privacy. Zo is de coöperatieve cloudopslag- en e-maildienst Nubo het bedrijf van het jaar, gaat de prijs voor beste data protection officer naar databedrijf Cranium en is berichtendienst Signal de app van het jaar. In de categorieën website en overheid van het jaar werden geen prijzen toegekend.

Lees ook: Frank Robben, Big Brother? "Ik ben klaar om me nader te verklaren voor het parlement."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.