Tool op website Zorg en Gezondheid moet meer duidelijkheid geven over datum vaccinatie

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft een online toepassing ontwikkeld die duidelijk moet maken wanneer mensen ongeveer hun coronaprik kunnen verwachten. Dat heeft het agentschap vrijdag meegedeeld tijdens een persbriefing.

Het Agentschap had eerder deze week opgeroepen om vaccinatie te laten voorgaan op de vakantieplanning. Die boodschap is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Maar het agentschap wijst er vrijdag wel op dat er nu een online toepassing bestaat die iedereen een indicatie geeft over de periode waarin hij of zij gevaccineerd zal worden. Op die manier kan daar rekening mee worden gehouden bij het maken van bijvoorbeeld vakantieplannen.

De tool is terug te vinden op de website laatjevaccineren.be en is gericht op de brede bevolking: 18- tot 64-jarigen zonder onderliggende aandoening. Als je jouw leeftijd ingeeft, krijg je een richtdatum voor je uitnodiging en voor je eerste prik te zien. Ook voor de tweede dosis wordt al een richtdatum gegeven, al is die wel verschillend van vaccin tot vaccin.

"We gaan natuurlijk wel uit van een aantal hypothesen", zegt Dirk Dewolf, de topman van het agentschap. "Storingen in de leveringen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor vertraging. Er zijn ook verschillen per vaccinatiecentrum. Het moet dus met een zekere marge genomen worden."

"Het is ruw indicatief. We gaan dus geen verantwoordelijkheid nemen voor als er vakantieplannen in het gedrang komen door wijzigingen in het vaccinatieschema", klinkt het nog.

De topman kwam ook nog eens terug op de discussie over de vakantieplannen. "Er is groot begrip voor de vakantiewensen van mensen die vorig jaar al hun zomervakantie in het water zagen vallen", zegt Dewolf. "We beseffen ook dat niet iedereen kan plannen of herplannen."

Maar tegelijkertijd wijst hij er ook op dat in juni zowat 2,5 miljoen mensen een eerste vaccin zullen krijgen en dat er die maand ook nog eens 780.000 tweede dosissen worden toegediend. In juli en augustus moeten nog eens miljoenen mensen een tweede prik krijgen.

"Het is een mammoetopdracht voor de vaccinatiecentra, zonder ruimte voor aanpassingen op grote schaal", beklemtoont Dewolf. "We moeten dan ook enig respect kunnen betonen voor de arbeid en de stress van de zorgverstrekkers, de centrumverantwoordelijken en de vrijwilligers die zich ten dienste stellen van onze medeburgers."

Tot slot wordt er ook op gewezen dat mensen hun afspraak bij het vaccinatiecentrum wel met enkele dagen kunnen verplaatsen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.