Testsysteem van KU Leuven kan veel meer potentiële besmettingen opsporen (Sels)

De KU Leuven kan dankzij een brede testing en snelle contactopsporing veel meer potentiële besmettingen opsporen. Dat zegt rector Luc Sels. Studenten maken zelf de inschatting of ze een risico lopen op een coronabesmetting, en ook de contactopsporing wordt vroeger opgestart. "Het is perfect mogelijk dat andere universiteiten dit systeem ook toepassen", zegt rector Luc Sels.

Wie zich op dit moment wil laten testen op het coronavirus, moet ofwel symptomen vertonen, een hoogrisicocontact hebben gehad, of in een rode zone hebben verbleven. Studenten aan de KU Leuven moeten sinds januari niet meer aan één van die drie voorwaarden voldoen alvorens ze zich kunnen laten testen.

"Studenten maken zelf de inschatting of ze een risico lopen op een coronabesmetting", legt Sels uit. "Wie bijvoorbeeld te veel mensen heeft gezien, de afstand niet goed heeft bewaard of zijn of haar mondmasker niet altijd correct heeft gedragen, en denkt dat het daardoor mogelijk is dat hij of zij een besmetting heeft opgelopen, kan zich laten testen in ons centrum." Een doorverwijzing van een arts is niet nodig.

Een tweede belangrijk punt van het KU Leuven-systeem is dat de contactopsporing in het centrum al sneller op gang komt. Vanaf het moment dat een student zich laat testen, worden zijn of haar risicocontacten verzameld. Bij de brede bevolking gebeurt die oplijsting pas op het moment dat iemand een positieve test voorlegt.

"Doordat die voorbereiding al vooraf gebeurd is, kan de eigenlijke tracing veel sneller gebeuren", zegt Sels. Het eigenlijke contacteren van mogelijke risicocontacten start pas effectief op wanneer de student ook een positief resultaat heeft.

Het zijn voor het overgrote deel studenten biomedische wetenschappen en geneeskunde die het centrum draaiende houden. "Die werkten eerst op puur vrijwillige basis, maar omwille van de stabiliteit zijn we sinds kort overgeschakeld naar jobstudenten", vertelt Sels. "Dat we werken met studenten heeft bovendien het voordeel dat we een laagdrempelige sfeer creëren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.