Tekort aan borstkankermedicijn - "Productiecapaciteit verhoogd om aan totale vraag te kunnen voldoen" (Novartis)

Geneesmiddelenproducent Novartis heeft de productiecapaciteit van Femara, en het actief bestanddeel letrozol, verhoogd "om aan de totale vraag van de Belgische markt te voldoen". Dat heeft woordvoerster Belinda Delys vrijdag aan Belga bevestigd.

Donderdag stelde PVDA dat het tekort aan het borstkankermedicijn Femara "geen toeval" is. Volgens de partij kunnen producent Novartis en groothandelaar "geen duidelijke reden geven voor de tekorten". "Zij spelen met de stocks om meer winst te maken", klonk het.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) reageerde dat er tijdens de zomer een tijdelijk probleem was, dat intussen is opgelost. Bovendien waren er volgens haar generische alternatieven voor Femara die wel beschikbaar waren.

Bij Novartis erkent men dat er eind juli bepaalde verpakkingen van Femara niet in voorraad waren wegens een onbeschikbaarheid van het actieve bestanddeel letrozol. Daarop heeft de geneesmiddelenproducent de productiecapaciteit verhoogd opdat er voldoende geneesmiddelen konden geleverd worden aan de groothandelaars en vervolgens de apotheken.

Novartis zegt in contact te zijn met de Algemene Pharmaceutische Bond, groothandelaar Febelco en het kabinet van minister De Block om te kunnen verzekeren dat aan de vraag van de patiënten tegemoet gekomen kan worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.