Spoetnik V goedkeuren met noodprocedure is "Russische roulette" spelen (EMA-functionaris)

Een leidinggevende bij het Europese geneesmiddelenbureau EMA heeft de lidstaten van de Europese Unie "afgeraden" om het COVID-19-vaccin Spoetnik V via een noodprocedure goed te keuren. Daarvoor zouden momenteel nog te weinig gegevens zijn over gevaccineerde mensen.

"Het is een beetje te vergelijken met Russische roulette", zei Christa Wirthumer-Hoche, voorzitter van de raad van bestuur, in een interview zondagavond met de Oostenrijkse tv-zender ORF, terwijl de Oostenrijkse regering de contacten met Moskou intensiveert.

"We hebben documenten nodig die we kunnen onderzoeken. Momenteel hebben we geen gegevens over bijwerkingen bij mensen die al een prikje hebben gekregen", beklemtoonde ze.

"We tasten nog in het duister. Daarom raad ik ten zeerste af om het vaccin goed te keuren via een nationale noodprocedure", voegde Wirthumer-Hoche toe. Ze vraagt landen te wachten tot er groen licht is van het EMA.

Spoetnik V heeft vorige week een belangrijk obstakel overwonnen voor de uitrol in de EU met de start van de versnelde beoordeling (rolling review) door EMA, dat gevestigd is in Amsterdam. Na die aankondiging zegden de Russische autoriteiten klaar te zijn voor de levering van vaccins voor 50 miljoen Europeanen vanaf juni.

Verschillende EU-lidstaten hebben uit onvrede met het "te trage" goedkeuringsproces al vaccins besteld die nog niet goedgekeurd zijn, in navolging van Hongarije, dat vorige maand begonnen is zijn bevolking in te enten met het Russiche vaccin. Ook Tsjechië en Slovakije hebben al bestellingen doorgegeven aan Rusland.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz heeft eind februari bij de Russische president Vladimir Poetin al "de mogelijkheid" van leveringen van Spoetnik V ter sprake gebracht, omdat hij vindt dat de vaccins geen deel mogen uitmaken van een "geopolitieke strijd".

Kurz verzekerde wel dat hij de goedkeuring wil afwachten van het EMA voordat het vaccin in Oostenrijk gebruikt wordt.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.