Sneltests in apotheek perfect mogelijk mits goede omkadering (APB)

Sneltests in de apotheek zijn perfect mogelijk indien er een goede omkadering en opvolging is. Dat zegt Lieven Zwaenepoel, de woordvoerder van de Algemene Pharmaceutische Bond (APB), in een reactie op de kritiek van de artsenvereniging BVAS.

De apothekers lieten eerder deze week weten dat ze bereid waren om sneltests uit te voeren bij niet-symptomatische patiënten. Volgens BVAS valt het uitvoeren van sneltests echter niet onder de wettelijke machtiging die apothekers kregen om na een specifieke opleiding door een arts nasopharyngale staalafnames te doen. Bovendien hebben apothekers volgens BVAS niet het geschikte beschermingsmateriaal, hebben ze geen toegang tot de informatica-infrastructuur om de resultaten van snelle antigeentesten te bezorgen aan de aanvragende artsen en aan Scie nsano en zijn sneltests niet allemaal even betrouwbaar.

Volgens APB zijn sommige van die problemen eenvoudig op te lossen. Zo kan beschermingsmateriaal aangekocht worden en kan er een aparte ruimte worden vrijgemaakt. Ook kunnen de informaticaproblemen snel opgelost worden door bijvoorbeeld een webformulier.

Zwaenepoel erkent dat antigeensneltests niet even betrouwbaar zijn dan PCR-tests en ze vaker een vals-negatief resultaat geven. "Maar ze zijn wel voldoende betrouwbaar binnen een goede omkadering. Ze zijn veel sneller, dat is een groot voordeel, en zijn ook veel goedkoper", klinkt het. "Dat de labo's niet kunnen volgen met de PCR-tests en mensen dagen moeten wachten houdt ook een risico in."

Hij benadrukt ook dat elke test genomen moet worden voor wat hij waard is. Een negatief resultaat van een sneltest mag nooit een vrijbrief zijn om je niet meer aan de regels te houden, maar het het geeft wel een extra aanwijzing dat de persoon niet positief is. Volgens BVAS is de interpretatie van de tests niet vanzelfsprekend omdat resultaten twijfelachtig kunnen zijn, maar dat vindt Zwaenepoel overtrokken.

"In de praktijk levert het uitvoeren van sneltests toegevoegde waarde, omdat mensen die twijfelen uitsluitsel kunnen krijgen zonder via de huisarts te passeren en de labo's verder te belasten", aldus Zwaenepoel. Hij benadrukt dat de apothekers hun rol willen spelen binnen de teststrategie van de overheid, die zelf ook sneltests heeft besteld.

Lees ook : Bvas ziet covid-testing in de apotheek niet zitten

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Miguel DERIJCKE

    09 november 2020

    Schoenmaker blijft bij uw leest...