Slechts 0,32 procent van volledig gevaccineerde personen testte nadien positief

Slechts een heel klein deel van de Belgen die volledig gevaccineerd zijn en ook als volledig immuun worden beschouwd, testte nadien nog positief op covid-19. Dat blijkt  uit een studie van Sciensano. Van de 1.421.067 personen die op 31 mei volledig geïmmuniseerd waren, liepen er maar 4.526 een covid-19-infectie op, goed voor 0,32 procent.

Sinds het begin van de covid-19-vaccinatiecampagne volgt Sciensano het optreden van infecties die zich voordoen bij volledig gevaccineerde personen, de zogenaamde doorbraakinfecties, van dichtbij op. Dat doet het gezondheidsinstituut door het covid-19-vaccinatieregister Vaccinnet+ te koppelen aan de database van de covid-19-testresultaten. In de laatste twee weken van mei 2021 werden zo bijvoorbeeld 652 doorbraakinfecties gevonden op een tot aal van 27.979 nieuwe covid-19-infecties. "Doorbraakinfecties vertegenwoordigen dus slechts 2,33 procent van alle infecties die in deze periode zijn geregistreerd. Dit toont duidelijk aan dat volledig geïmmuniseerde personen veel minder vatbaar zijn voor een covid-19-infectie", aldus Sciensano.

Bovendien veroorzaakte meer dan twee derde van alle doorbraakinfecties geen symptomen die lijken op die van covid-19. De meeste van deze infecties werden dan ook toevallig ontdekt tijdens het testen op covid-19 omwille van andere redenen dan ziekte (reizen, hoogrisicocontact, screening).

Sciensano concludeert hieruit dat doorbraakinfecties sowieso al zeldzaam zijn en dat het risico op een symptomatische ziekte na vaccinatie nog kleiner is. "Een belangrijke aanwijzing voor de effectiviteit van de covid-19-vaccins in België", klinkt het.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.