Rode Kruis-Vlaanderen gaat de komende jaren op zoek naar 25.000 bijkomende plasmadonoren, zodat België onafhankelijk kan worden van het buitenland. Plasma wordt onder meer gebruikt voor de aanmaak van medicatie voor mensen met immuniteitsstoornissen of ontstekingsziekten.
De vraag naar plasmamedicatie stijgt elk jaar, zowel in België als in het buitenland. Tegelijk is België vandaag maar voor de helft zelfvoorzienend in plasma en dus afhankelijk van buitenlandse invoer. Medicatie op basis van plasma wordt onder meer gebruikt voor de behandeling van aandoeningen aan het immuunsysteem, bijvoorbeeld na chemotherapie. Om aan die vraag te voldoen, worden in Vlaanderen 25.000 extra plasmadonoren gezocht tegen 2029. Vorig jaar kregen ongeveer 25.000 patiënten in ons land een behandeling met plasmamedicatie.
"Plasmadonatie redt levens", zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bij een bezoek aan het donorcentrum van Rode Kruis-Vlaanderen in Leuven. "Dankzij de wetenschappelijke vooruitgang kunnen we met plasma steeds gerichter en effectiever patiënten behandelen. Daarom is het essentieel dat we als samenleving solidair blijven en blijven doneren."
Het aantal medische aandoeningen waarvoor immunoglobulines worden ingezet, neemt elk jaar toe. In 2010 waren in België nog 1.125 kg immunoglobulines nodig. Vandaag zijn dat er meer dan 3.000 kg, een stijging van meer dan 150 procent in 14 jaar. De verwachting is dat die trend zich verder doorzet.
België is voor ongeveer 46 procent zelfvoorzienend. De rest van het plasma of de afgeleide medicatie komt uit landen als de Verenigde Staten, die zelf ook met tekorten kampen. Om die afhankelijkheid te beperken, werkt minister Vandenbroucke aan een systematische opschaling van de Belgische plasmacapaciteit. "Een sterke eigen plasmavoorziening stelt ons in staat om mensen te kunnen verzorgen, zonder zorgen. Daarom zetten we in op een sterke, onafhankelijke en duurzame bloedvoorziening door de bloedinstellingen. In moeilijke tijden moeten we zorg dragen voor elkaar", besluit Vandenbroucke.