Robert Koch-Instituut waarschuwt dat virus moeilijker in toom te houden wordt

Het Robert Koch-instituut ziet "tekenen van een trendbreuk" in de pandemie en verwacht dat de besmettelijkere Britse variant de overhand krijgt. Dat voorspelt weinig goeds voor de plannen om het openbare leven geleidelijk weer op gang te brengen in Duitsland.

Het aandeel van de Britse variant (B.1.1.7) in de geregistreerde besmettingen steeg de voorbije maand tot ongeveer 40 procent volgens gegevens van het Robert Koch-instituut. "Het is te verwachten dat B.1.1.7 weldra de dominante variant in Duitsland wordt", zei Lothar Wieler, het hoofd van het instituut,  aan verslaggevers in Berlijn. "Dan wordt het nog moeilijker om het virus in toom houden."

Aan zijn zijde merkte minister van Gezondheid Jens Spahn op dat de besmettingscijfers stagneerden en in sommige gevallen weer aan het stijgen waren.

Enkele dagen geleden kwamen bondskanselier Angela Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten een plan overeen om de lockdownmaatregelen de komende weken geleidelijk aan te versoepelen. Daarbij wordt gehoopt dat Duitsland de vaccinaties en tests kan opdrijven. Het langzame tempo waarin getest en gevaccineerd wordt, heeft kritiek gekregen.

De federale regering begint vanaf maandag een wekelijkse gratis coronatest te financieren voor elke burger, een week later dan gepland. Spahn zei dat de test, die bij apothekers en elders wordt afgenomen door personeel dat daartoe is opgeleid, "niet overal meteen beschikbaar zal zijn op 8 maart". De autoriteiten van de deelstaten moeten de strategie uitwerken, voegde hij eraan toe.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.