Reproductiegetal voor het eerst sinds 31 augustus onder de 0,8

Het reproductiegetal, de mate waarin zieke personen anderen besmetten met het coronavirus, is in ons land voor het eerst sinds 31 augustus onder de 0,8 gezakt. Volgens het epidemiologisch rapport van gezondheidsinstituut Sciensano lag de r-waarde tussen 12 en 18 november op 0,78.

Op 31 augustus lag het nationale reproductiegetal nog op 0,74, maar vanaf september gingen de waardes in stijgende lijn. Op 17 oktober was het reproductiegetal met 1,56 het hoogste van deze tweede golf. Sinds 6 november is de waarde opnieuw onder de 1 gezakt, wat volgens experts betekent dat de epidemie krimpt. Het aantal besmettingen is sindsdien ook in dalende lijn gegaan.

Regionaal zijn er nog wel wat verschillen. Het reproductiegetal ligt momenteel het hoogst in Limburg (0,91), gevolgd door Oost-Vlaanderen (0,88) en Waals-Brabant (0,84). De laagste r-waarde vinden we in Luik (0,69) en Henegouwen (0,71). In Namen en in de Duitstalige gemeenschap ligt het reproductiegetal op 0,73.

Ook de positiviteitsratio, het aantal mensen dat positief test in verhouding tot het totale aantal tests, is de voorbije weken stevig gezakt. Deze week ligt die voorlopig op 14,8 procent, al zijn die gegevens natuurlijk nog niet volledig. In de week van 26 oktober tot 1 november lag het percentage nog op 28,5 procent.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.