Recordaantal prikjes, coronacertificaat en vrijwillig kiezen voor J&J-vaccin

In de 95 Vlaamse vaccinatiecentra worden deze week normaal 677.010 vaccins toegediend. Dat zal voorlopig het hoogtepunt van de vaccinatiecampagne zijn. Tegen een tempo van "meer dan één vaccin per seconde", hoopt Wouter Beke (CD&V) dat tegen 21 juni 70% van de Vlaamse volwassen bevolking een eerste keer gevaccineerd is.

Volgens de planning die het Agentschap Zorg en Gezondheid vrijdag gaf, zouden de komende week 566.508 mensen een eerste prik krijgen en 110.502 mensen een tweede. 

Tot en met zaterdag hadden ruim 3,37 mensen in Vlaanderen minstens een eerste prik gekregen, wat overeenkomt met 63 procent van de volwassenen of de helft van de totale bevolking. Van hen waren er ruim 1,8 miljoen volledig gevaccineerd, of iets meer dan een derde van de volwassenen.

In de week van 21 juni zouden in Vlaanderen ruim 659.000 prikjes gezet worden, nadien zouden die aantallen zakken omdat er minder dosissen geleverd zullen worden. 

Nog in het kader van de vaccinatiecampagne zouden mensen jonger dan 41 jaar zich vanaf woensdag kandidaat moeten kunnen stellen om vrijwillig het Johnson & Johnson-vaccin te krijgen. Dat zal kunnen via de QVAX-lijst. Ze zullen daarbij moeten aangeven dat ze op de hoogte zijn van de zeer zeldzame bijwerkingen. Wie zich aanmeldt, krijgt niet automatisch dat vaccin waarvan er maar één prik nodig is. 

Daarnaast zou deze week ook het coronacertificaat zijn intrede moeten doen. Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) kondigde aan dat het vanaf woensdag beschikbaar zou moeten zijn. Het certificaat geeft aan of iemand gevaccineerd is, corona al heeft doorgemaakt of een negatieve test heeft afgelegd. Het moet ons toelaten om te reizen binnen Europa.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.