"Onze buurlanden zijn niet goed bezig" (Vandenbroucke)

"Als er iets is dat het virus graag heeft, dan zijn het feestjes, en dan vooral feestjes in wisselende samenstelling van de aanwezigen. Dat moet je absoluut vermijden, en daarom vind ik dat onze buurlanden niet goed bezig zijn." Dat zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) vrijdag na afloop van het Overlegcomité.

Het Overlegcomité besliste dat de niet-essentiële winkels volgende dinsdag opnieuw mogen opengaan, net als de musea en de zwembaden. Maar dat betekent volgens Vandenbroucke niet dat er over een algemene versoepeling van de coronamaatregelen mag worden gesproken.

"Eerder dan versoepelen, worden we strenger. Strenger op buitenlandse reizen, daar moet het gedaan zijn met de laksheid. We raden reizen naar het buitenland ten stelligste af, maar als je vindt dat je dat toch moet doen, moet je in quarantaine als je uit een rode zone komt. En de politie gaat ook contoleren of je dat ook doet", aldus Vandenbroucke.

In Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk worden de coronamaatregelen tijdens de kerstperiode versoepeld, in tegenstelling tot in België. Zo zullen in Duitsland tot tien mensen mogen samenkomen, in het VK drie gezinnen. "Dat is niet verstandig van onze buurlanden", reageert Vandenbroucke. "Want als er iets is dat het virus graag heeft, dan zijn het feestjes, en dan vooral feestjes in wisselende samenstelling van de aanwezigen. Dat moet je absoluut vermijden, en daarom vind ik dat onze buurlanden niet goed bezig zijn."

Lees ook : "Dit is alles wat we ons op dit moment konden permitteren" (Van Ranst)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.